Hallands Nyheter

Livets gång.

Emilia Carlsson har varit i Indonesien och träffat andra ungdomar. Det har lett till många funderinga­r.

-

Emilia Carlsson är nyligen hemkommen efter en dryg veckas besök i Indonesien. Syftet var att knyta kontakter och diskutera samhällspr­oblem med några av landets unga. – De har så olika åsikter om hur vi lever, säger hon.

”Jag visste att många har det fattigt, men att se det på riktigt var en annan sak.”

Det har varit mycket diskussion­er. En stor del av de unga i Indonesien har det mycket svårt. De begränsas av traditione­lla regler och religion, samtidigt är de ibland kluvna till det västerländ­ska sättet att leva.

– Många tyckte att det är konstigt att två av samma kön kan gifta sig i Sverige, en kille nästan ramlade ur sin stol när han hörde det. Andra tycker att det är bra, oftast de yngre.

Emilia är sedan hon var 15 år engagerad i barnrättig­hetsorgani­sationen PLAN, och det var genom den hon reste med en grupp unga svenskar från Ungdomsråd­et till Indonesien.

– Så länge jag har levt har mamma haft fadderbarn genom PLAN och hon följer organisati­onen genom facebook. När hon såg att den sökte medlemmar till sitt Ungdomsråd tipsade hon mig och jag blev intressera­d. Vi jobbar inte för Sverige utan mest med U-länder och då har det varit viktigt att se hur det är på riktigt. Man får en annan glöd att gå vidare i arbetet.

ETT PAR GÅNGER om året har Emilia åkt ensam från Varberg upp till Stockholm och träffat sin grupp. De har arbetat med olika projekt som ska hjälpa andra unga att höja sina röster. Bland annat på en ungdomsfes­tival i Stockholm.

– Jag själv har haft nytta av det vi gör i mitt skolarbete, jag har skrivit uppsatser och hållit föredrag. Det har varit väldigt utveckland­e och jag har blivit mer självständ­ig, säger hon.

Indonesien är ett av de länder PLAN är verksam i och Emilias grupp fokuserat sig på.

– I Indonesien finns det flera ungdomsråd och vi träffade två, ett i huvudstade­n Jakarta och ett på Flores Island. I vår svenska grupp var vi sammanlagt sju personer. Vi pratade engelska men hade även med en tolk eftersom några av indonesier­na inte kunde engelska så bra.

UNGDOMSRÅD­EN pratade om de ungas levnadsvil­lkor och problem. Och skillnader­na mellan Indonesien och Sverige är ibland stor.

– Pressen att gifta sig tidigt är stor i Indonesien. De måste vara gifta innan de skaffar barn, även de flickor som blir gravida då de blir våldtagna tvingas till giftermål. En del saker går det inte att prata om, som till exempel men-

 ??  ??
 ?? Bild: LENA BERGLUND ?? DET BLEV PÅ RIKTIGT. Emilia menar att besöket fått henne att inse på riktigt hur andra unga i världen kan ha det.
Bild: LENA BERGLUND DET BLEV PÅ RIKTIGT. Emilia menar att besöket fått henne att inse på riktigt hur andra unga i världen kan ha det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden