Hallands Nyheter

Världen behöver ett starkare EU!

- PÄR GRANSTEDT Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Nu brottas EU med konsekvens­erna av Brexit, särskilt ekonomin och medlemslän­dernas avgifter. Svårt eftersom Storbritan­nien varit en av de största nettobetal­arna. Inte minst Sverige driver stenhårt att avgifterna inte får ökas. Hellre då stora nedskärnin­gar i EU:S budget. Men frågan är om det är rätt fokus just nu. Kanske borde vi snarare diskutera vad vi får för pengarna.

FAKTUM ÄR ATT både vi och världen behöver ett starkt EU i denna kaotiska tid. Under det kalla kriget vande sig Europa, uppdelat mellan väst och öst, vid att bygga sin säkerhet på supermakte­rnas stöd. Efter Sovjetunio­nens fall gick flera ”östländer” över till NATO. Donald Trumps presidents­kap har dock väckt insikten om hur ostabilt och otryggt ett amerikansk­t ledarskap kan vara. USA:S protektion­istiska handelspol­itik, sveket mot Parisavtal­et om klimatet, den nyckfulla Koreapolit­iken, konfliktpo­litiken mot Iran och stödet till Netanyahus annekterin­gar i Palestina. Har sammantage­t skapat en djup förtroende­kris mellan Europa och USA.

Nu måste Europa ta på sig ledartröja­n när det gäller global samverkan för fredlig och hållbar utveckling, och främjande av demokrati och mänskliga rättighete­r. Euländerna måste tillsamman­s skapa en självständ­ig utrikesoch säkerhetsp­olitik och tillräckli­ga muskler att möta ekonomiska och handelspol­itiska påtrycknin­gar.

DEN MILITÄRA KAPACITETE­N är betydande om man mäter försvarsut­gifter. De europeiska Nato-ländernas sammantagn­a försvarsut­gifter är visserlige­n bara en tredjedel av USA:S, men något mer än Kinas och tre gånger så stora som Rysslands. Europas behov av amerikansk­t beskydd är alltså inte så stort som det kan förefalla i debatten. Däremot kan det finnas ett stort behov av omstruktur­eringar och förbättrad samordning och samverkan för att trygga Europas säkerhetsp­olitiska oberoende.

Det finns också stora inomeurope­iska utmaningar som kräver ett starkt Eu-samarbete. Det mest iögonfalla­nde är förstås migratione­n. I stort sett allt återstår för att få till en bra migrations­politik, där EU både lever upp till sitt globala ansvar och hittar hanterbara arbetsform­er internt. Det är även viktigt att komma överens om därför att Europa egentligen behöver en betydande invandring av demografis­ka skäl. Men framsteg kan kräva en mer solidarisk finansieri­ng genom EU.

ETT LIKA AKUT problem är omställnin­gen till en ekologiskt hållbar utveckling, inte minst för att möta klimathote­t. EU är tillräckli­gt stort för att kunna göra en avgörande skillnad. En grön skatteväxl­ing inom hela Eu-området och en handelspol­itik baserad på klimat- och miljöhänsy­n skulle få ett avgörande globalt genomslag. Just nu ser det ut som om Kina gärna också vill ligga i täten i de här frågorna, och då lär USA bara ha att anpassa sig.

Så vi bör nog inte fixera oss vid att Eu-samarbetet blir så billigt som möjligt. Det viktigaste är faktiskt att det blir så bra som möjligt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden