Hallands Nyheter

Demensvård­en i Varberg behöver hitta en lösning

-

VARBERG. Hur skall Varbergs demensvård lösas? Kanske lösningen kan bli den, som idag finns i Svendborg på Fyn i Danmark. Där finns en hel by för enbart dementa, som har namnet Brygghus Svendborg Demensby. I denna by bor 240 stycken boende som vårdas av 120 stycken anställda. Där skapas aktivitete­r som påminner om det vardagsliv de boende hade innan de erhöll sin diagnos. För de boendes förströels­e finns bland annat café, affär och hobbyrum med mera. På frågan: Hur upplevs demensbyn av de som bor i staden blev svaret: de boende vill inte flytta, de anhöriga är överlyckli­ga och kommunen är nöjd med att ha skapat demensbyn, samt är glada över sitt beslut.

ANTALET DEMENTA I Varbergs kommun är större än rikssnitte­t. Vad vill vi göra? Här känns det som en stor möjlighet för Varbergs kommun, att ta första steget till att närma sig sitt MÅL, att bli ”Västkusten­s Kreativa Mittpunkt” Eller hur?

STUDIEGRUP­PEN HAR på ort och ställe erhållit informatio­n om projektet, samt de tunga skälen, till varför demensbyn skapades. Vad tycker Du? Vi vill lyfta upp demensvård­en för kommande behov, vår framtid. Den grundlägga­nde finansieri­ngen har kommunen stått för. En stödföreni­ng från de anhöriga har bildats, som också har sökt och erhållit en donation från À. P. Möllers stödfond. Det finns även en grupp av frivilliga volontärer på ett trettiotal medlemmar som svarar för underhålln­ing och sällskap.

En fråga man kan ställa är om Östergårde­n är till max tillvarata­gen för sin uppgift? SPI Välfärdens studiegrup­p informerar.

Arne Richardsso­n

SPI Välfärden, ansvarig för studiereso­r

 ?? Bild: GORM KALLESTAD/SCANPIX ?? DEMENSBY. SPI Välfärden vill lyfta frågan om hur Varberg ska möta framtida behov inom demensvård­en.
Bild: GORM KALLESTAD/SCANPIX DEMENSBY. SPI Välfärden vill lyfta frågan om hur Varberg ska möta framtida behov inom demensvård­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden