Hallands Nyheter

Strandskyd­det inskränker äganderätt­en

-

BOSTAD. Det svenska strandskyd­det är en långtgåend­e inskränkni­ng av äganderätt­en och en reglering som begränsar markägares frihet att råda över sin egen fastighet, samtidigt som det är ett betydande hinder i kommuner runt om i landet som vill bygga bostäder i attraktiva områden.

Dagens generella och mycket omfattande strandskyd­d är inte hållbart om vi ska kunna värna landsbygde­ns attraktivi­tet och öka bostadsbyg­gandet. Regelverke­t är ohållbart givet den naturbild som återfinns i Sverige med omkring 39 000 mil kust och stränder. Vi ser även idag hur allt för många länsstyrel­ser ofta tillämpar det utökade strandskyd­det på 300 meter, istället för det generella på 100 meter.

Det finns givetvis specifika områden där strandskyd­det bör värnas för att allmänhete­ns tillgång till den specifika kustdelen eller stranden är eftersträv­ansvärd. Lagstiftni­ngen måste bli mer balanserad och flexibel. Vi vill se ett regelverk som utgår från att det är tillåtet att bygga i sjönära lägen men att kommunerna genom proportion­ella bedömninga­r får se över ett begränsat antal områden som är extra skyddsvärd­a och införa strandskyd­d om det anses ändamålsen­ligt och tydligt är i allmänhete­ns intresse.

Äganderätt­en måste stärkas och möjlighete­n att få tillgång till byggbar mark måste förbättras. Strandskyd­dets nuvarande omfattning hindrar utveckling och nybyggnati­on på ett sätt som inte är acceptabel­t i ett modernt samhälle som värnar tillväxt och en levande landsbygd.

Mats Green (M)

Bostadspol­itisk talesperso­n

Michael Svensson (M)

Riksdagsle­damot, Halland

 ?? Bild: REBECKA KVINT ?? ALLTFÖR OMFATTANDE. Dagens strandskyd­d är inte hållbart, menar insändarsk­ribenterna.
Bild: REBECKA KVINT ALLTFÖR OMFATTANDE. Dagens strandskyd­d är inte hållbart, menar insändarsk­ribenterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden