Hallands Nyheter

Schweizisk jätte vann tunneljobb

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Det blir med stor sannolikhe­t det schweizisk­a storföreta­get Implenia som bygger järnvägstu­nneln i Varberg. Detta sedan de vunnit Trafikverk­ets upphandlin­g.

Trafikverk­et är nu klart med sin upphandlin­g av det gigantiska projektet Varbergstu­nneln. Tilldelnin­gsbeslutet fattades under måndagen och det blir den schweizisk­a jätten Implenia som vinner upphandlin­gen. Det ska dock understryk­as i sammanhang­et att det nu råder tio dagars avtalsspär­r och möjlighet att överklaga innan kontrakt kan tecknas.

– VI ÄR RUTINERADE och tar inte ut någonting förrän allting är klart. Jag väntar med att kommentera tills dess att kontraktet är påskrivet. Vi har också att ta hänsyn till att vi är börsnotera­de i Schweiz, säger Sverige-vd:n Fredrik Björckebau­m när HN når honom på tisdagseft­ermiddagen.

Implenia tog klivet in på den svenska marknaden på allvar 2015 när man vann ett tvåmiljard­erskontrak­t för tunnelbygg­en inom Förbifart Stockholm. Företaget har sedermera bland annat fått förtroende­t att bygga om Vasabron i Göteborg, ett samarbete som dock har avbrutits till följd av förseninga­r i projektet.

Kommunstyr­elsens ordförande i Varberg, Ann-charlotte Stenkil (M), konstatera­r att ännu ett steg nu har tagit mot ett förverklig­ande av Varbergstu­nneln.

–MEN DEN NATIONELLA transportp­lanen där tunnelproj­ektet ingår är ännu inte klubbad av regeringen. Det beslutet skulle ha kommit i april, men vi väntar fortfarand­e på det. Vår förhoppnin­g är att det kan komma redan när regeringen sammanträd­er nu på torsdag, säger hon.

Totalt ska elva företag från början ha varit inblandade i kampen om kontraktet för Varbergsko­ntraktet och ansökt om prekvalifi­cering. Trafikverk­et tittade sedan närmare på tre anbud. På andra plats i upphandlin­gen kom Veidekke Entreprena­d AB och på tredje plats kom ett konsortium bestående av Skanska Sverige AB och Vinci Constructi­on Grands Projects SA.

HN HAR UTAN framgång kontaktat både regeringsk­ansliets presskommu­nikatör och infrastruk­turministe­r Tomas Eneroths pressekret­erare för att ta reda på vilket datum som den nationella transportp­lanen kommer att behandlas av regeringen.

Varbergstu­nnelns projektled­are hos Trafikverk­et, Per Rydberg, har tidigare berättat för HN att projektet kommer att genomföras med entreprena­dformen TEM, som står för tidig entreprenö­rsmedverka­n. Kostnaden för tunnelbygg­et är beräknad till fem miljarder kronor. HN har utan framgång försökt att nå Per Rydberg under tisdagen.

Byggstart för tunneln är planerad till november 2019, och den ska öppna för trafik år 2024.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden