Hallands Nyheter

Ledningen överkörd – pengar till Agape

- STAFFAN GUSTAFSSON

Föreningen Agape, som jobbar med ensamkomma­ndes situation i Varberg, får nu sitt efterlängt­ade bidrag. Detta sedan C, S, MP och KD slutit sig samman över blockgräns­en.

Beslutet klubbades vid dagens sammanträd­e i kommunstyr­elsen och innebär att föreningen får sammanlagt 550 000 kronor av kommunen för sina insatser för de ensamkomma­nde ungdomarna i Varberg. Beslutet togs på ett förslag från Socialdemo­kraternas kommunråd Jana Nilsson.

–JAG ÄR JÄTTEGLAD för det här beslutet. Vi behöver belöna civilsamhä­llet när det ställer upp på det här sättet, säger partikamra­ten Turid Ravlo-svensson (S), även hon ledamot i kommunstyr­elsen.

H N har tidigare berättat om den mycket snåriga historien kring de statliga bidragspen­gar som betalats ut till kommunerna för att ensamkomma­nde ungdomar som skrivits upp i ålder ska kunna bo kvar i sin kommun och till exempel avsluta sin skolgång.

I socialnämn­den fick Agape nobben eftersom föreningen funnits för kort tid, och pengar betalades i stället ut till handbollsk­lubben HK Varberg och Varbergs församling inom Svenska kyrkan.

Men nu tar frågan alltså en ny politisk vändning. Det borgerliga blocket är splittrat i frågan och kommunstyr­elsens ordförande Ann-charlotte Stenkil (M) får finna sig i att vika ned sig.

– Jag tycker att det är ett dåligt underbyggt beslut. Vi vet för lite om Agape som förening och det hade behövt utredas ytterligar­e. Nu får vi i Moderatern­a finna oss i att ha en majoritet emot oss, men vi anser i varje fall att detta är en vårdslös hantering av skattebeta­larnas pengar, säger hon.

I AGAPE ÄR GLÄDJEN desto större.

– Det viktigaste är att killarna kan bo kvar i kommunen. Hade vi inte fått pengarna så hade vi fått säga upp deras hyreskontr­akt nu. Det rör sig om omkring 25 personer, säger ordförande Björn Mellquist.

Mellquist tror att framtiden ser ljus ut i frågan eftersom regeringen nyligen tillsamman­s med Centerpart­iet beslutat att de ensamkomma­nde ungdomar som studerar på gymnasiet ska få en ny chans att söka uppehållst­illstånd.

– Jag tror att det kommer innebära att många av dem får uppehållst­illstånd, och därmed blir ett ansvar för kommunen igen.

Centerpart­iets Harald Lagerstedt skriver i ett pressmedde­lande att ”Föreningen Agape har gjort och gör en stor medmänskli­g insats för att möjliggöra kontinuite­t för dessa ungdomar”.

V var frånvarand­e och L och SD avstod från att rösta. Beslutet kommer definitivt att klubbas i fullmäktig­e den 19 juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden