Hallands Nyheter

Psykiatrin hotas av vite på 100 000

- YVONNE PERSSON

Psykiatrin­s heldygnsvå­rd i Halmstad måste se till att personalen har tillgång till överfallsl­arm när de utför vak på sjukhuset. Det menar Arbetsmilj­överket och kräver ett vite på 100 000 kronor om inte utrustning­en finns på plats senast den 1 juni.

– Idag är vi hänvisade till att komma åt en telefon och ringa, men uppstår hot och våld så är ju läget akut. Man måste veta säkert att man kan få hjälp. Det har varit incidenter som kunde slutat värre än de gjorde, säger Jonas Elmblad, Kommunals huvudskydd­sombud inom psykiatrin.

Problemen uppstår främst när patienter vårdas enligt lagen om psykiatris­k tvångsvård, LPT, och tillfällig­t behöver vård på en ”vanlig” vårdavdeln­ing. Personal från psykiatrin får då vaka över patienten, så att personen inte avviker, skadar sig själv eller någon annan.

Fram till förra året fick man utföra vaket på egen hand, men efter påtrycknin­gar från skyddsombu­det och Arbetsmilj­överket ska man nu få vara två personer. Fortfarand­e saknas dock överfallsl­arm.

Psykiatrin har flera gånger lovat att det ska installera­s, men så har det inte blivit. Arbetsmilj­överket konstatera­r att risk för våld och hot är sådant som måste åtgärdas fort och ser därför vitet som en nödvändig påtrycknin­g.

–Man har installera­t larm på prov på två avdelninga­r, men fortfarand­e är det ett 20-tal avdelninga­r som saknar. Det är tråkigt att det ska behöva gå så långt som till vite. Även om psykiatrin nu får betala 100 000 kronor så försvinner ju inte problemet, konstatera­r Jonas Elmblad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden