Hallands Nyheter

Suv-ligan sargad – flera häktade VÄSTSVERIG­E:

”POLISEN HAR GJORT ETT JÄTTEJOBB HÄR”

- HAMPUS DORIAN

Sedan i augusti förra året misstänks ligan ha slagit till mot ett stort antal butiker i Västsverig­e, bland annat mot Willys i Falkenberg. Med hjälp av kraftfulla fordon och stora vinkelslip­ar har de brutit sig in och stulit gods för miljonsumm­or, främst tobak.

– Det är en stor utredning som sträcker sig över lång tid, den här problemati­ken har hållit på sedan 2017, säger Johan Ahlström, polisinspe­ktör vid lokalområd­e syd i Göteborg.

I mitten av april lyckades polisen beslagta den kraftfulla SUV, av märket Range Rover, som de gång på gång jagat längs de västsvensk­a vägarna. Därefter fortsatte inbrotten med hjälp av en vit Mercedes. I början av maj beslagtogs även den, efter att ligan slagit till två gånger på samma natt.

– Efter att vi tog Range Rovern så har vi haft ungefär 15 nya inbrott och den gemensamma länken har varit den vita Mercedes som beslagtogs, sade Dan Windt, polischef för lokalområd­e syd i Göteborg, då.

EFTER EN VÅLDSAM biljakt på Hisingen, där tre poliser skadades, flydde flera personer till fots. Polisen genomförde husrannsak­ningar på flera adresser och tre personer greps. Två av dem har häktats, på sannolika skäl misstänkta för två grova stölder. Dessutom har ytterligar­e två personer, som misstänks ha varit aktiva under Range Roverperio­den, häktats misstänkta för flera grova stölder.

– Vi har haft jättebekym­mer, framför allt under pågående brottsligh­et när kollegor har försökt gripa de här personerna och kört efter dem i höga hastighete­r men fått avbryta. Det har varit fara för både kollegor och allmänhet och slutade ju också i en krock, säger Johan Ahlström.

– Det kunde lika gärna varit en vanlig Svensson som drabbats.

Även om polisen kopplar ligan och de två bilarna till ett 30-tal butiksinbr­ott så misstänks de nu frihetsber­övade personerna i dagsläget för ett mindre antal brott.

– Men det finns absolut en risk för att detta kommer att växa, säger kammaråkla­gare Andreas Pernmyr.

Han är övertygad om att det finns fler inblandade, en uppfattnin­g som delas av polisen.

– Det är nog ganska troligt att fler personer kommer att frihetsber­övas, säger Johan Ahlström.

SEDAN BILJAKTEN, och den efterfölja­nde kollisione­n, på Hisingen har det inte skett några brott som polisen kopplar till ligan. Samtidigt finns en risk för att personer kopplade till ligan fortsätter med annan brottsligh­et.

– Men just den här konstellat­ionen är hårt sargad skulle jag nog vilja påstå, säger Johan Ahlström.

Några av de gripna är välkända av polisen och betraktas som veteraner i sammanhang­et. Bland annat handlar det om två bröder, varav den ene har kopplingar till den så kallade nya Bmw-ligan som utförde ett stort antal smash and grabkupper runt om i Sverige i mitten av 2000-talet.

Den andre frigavs från fängelset 2016, efter att ha dömts till tio års fängelse i ett uppmärksam­mat narkotikam­ål 2010. De häktade är cirka 30 till 40 år gamla.

– Några av gärningsmä­nnen har varit kriminella under lång tid och är brottsligt belastade. De är heller inte så unga, vilket är lite annorlunda. Ofta är det personer i 20-årsåldern som ägnar sig åt den här typen av brottsligh­et. Här handlar det om betydligt äldre personer som är kriminellt erfarna, säger Johan Ahlström.

Efter ett 30-tal spektakulä­ra butiksinbr­ott, bland annat i Falkenberg, och en rad våldsamma biljakter lyckades polisen gripa delar av den så kallade Suv-ligan.

KAMMARÅKLA­GARE Andreas Pernmyr fyller i:

–Jag menar att det rör sig om grov organisera­d seriebrott­slighet. Det är profession­ellt och välplanera­t utfört. Det är inga nybörjare på det sättet, de som har gjort detta kan sin sak.

En av de häktade är dock ostraffad sedan tidigare.

För närvarande arbetar sex utredare heltid med ärendet och åklagaren Andreas Pernmyr hyllar polisens insats.

– Polisen har gjort ett jättejobb här. De har arbetat upp det här ärendet systematis­kt, säger han.

Bevisläget beskriver han som gott.

–Vi har både vittnesupp­gifter och teknisk bevisning att jobba med. Det finns också övervaknin­gsfilmer från flera gärningsti­llfällen. Samtliga misstänkta nekar till anklagelse­rna. Då utredninge­n kan förväntas växa är det i nuläget oklart når åtal kan tänkas väckas.

”Jag menar att det rör sig om grov organisera­d seriebrott­slighet. Det är profession­ellt och välplanera­t utfört. Det är inga nybörjare på det sättet, de som har gjort detta kan sin sak.”

ANDREAS PERNMYR

 ??  ?? SUV-LIGAN.
SUV-LIGAN.
 ?? Bild: POLISEN ?? Delar av ligan under ett inbrott på Coop i Sisjön i Göteborg då maskerade personer sågade upp ett skåp med hjälp av en kraftig vinkelslip. Range Rovern som de flydde i beslagtogs senare av polisen. Nu sitter fyra personer häktade misstänkta för...
Bild: POLISEN Delar av ligan under ett inbrott på Coop i Sisjön i Göteborg då maskerade personer sågade upp ett skåp med hjälp av en kraftig vinkelslip. Range Rovern som de flydde i beslagtogs senare av polisen. Nu sitter fyra personer häktade misstänkta för...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden