Hallands Nyheter

Grönt ljus för bygge av Teaterglän­tan

- MARTIN ÖRTEGREN

”Det är väldigt positivt att det inte var så höga värden som man hade farhågor om.”

CHRISTIAN FAGER fritidsche­f Falkenberg­s kommun

Två av provsvaren längs banvallen där Teaterglän­tan ska ligga visade halter över de generella riktvärden­a. Nu har det översta jordskicke­t forslats bort och byggandet av teatern har inletts.

De slutgiltig­a provsvaren från jordprovta­gningen vid Teaterglän­tan visade på halter över de generella riktvärden­a för känslig markanvänd­ning för bly och arsenik. Därför var kommunen tvungen att vidta vissa åtgärder.

EN SKRIFTLIG anmälan kom in till miljö- och hälsoskydd­sförvaltni­ngen i förra veckan, som gav klartecken att genomföra de åtgärder som föreslogs.

– Det finns en risk om olägenhet för människors hälsa om förorening­ar är över de generella riktvärden och det är därför man grävt bort de översta 40 centimeter­na i banvallen, lagt en markduk och fyllt på med rena massor. Det är så det ofta sker vid den här sortens förorening. Sen ska man se till att de bortfrakta­de massorna hanteras på ett miljömässi­gt rätt sätt, säger Joel Zetterlund, miljöoch hälsoinspe­ktör på Falkenberg­s kommun.

ARBETET MED ATT ta bort det översta lagret av jorden vid Teaterglän­tan genomförde­s under fredagen.

– Vi har haft diskussion­er med miljö och hälsa och lagt massorna på en plats där de tyckte det var okej, vilket är utanför Falkenberg­s kommuns växthus. Massorna har lagts på en geoduk, som är enligt rekommenda­tionerna från miljö och hälsa. Det är väldigt positivt att det inte var så höga värden som man hade farhågor om, säger Christian Fager, fritidsche­f på Falkenberg­s kommun.

 ?? Bild: MARTIN ÖRTEGREN ?? PÅBÖRJAT BYGGE. Detta är grunden till vad som ska bli en byggnad med toaletter.
Bild: MARTIN ÖRTEGREN PÅBÖRJAT BYGGE. Detta är grunden till vad som ska bli en byggnad med toaletter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden