Hallands Nyheter

Totalförbu­d mot äktenskap med barn

- MALIN JANSSON/TT PETER WALLBERG/TT

Regeringen föreslår att alla barnäktens­kap som ingåtts utomlands ska vara ogiltiga här. Förbudet gäller även om barnet hunnit bli 18 år vid ankomsten till Sverige.

– Barn ska inte vara gifta. Barn som är gifta fråntas inte bara sin barndom utan fråntas i många fall även rätten till utbildning och självständ­ig utveckling, säger migrations­minister Heléne Fritzon (S).

LAGFÖRSLAG­ET SOM regeringen lägger fram beskrivs som ett totalförbu­d. Barnäktens­kap är sedan tidigare förbjudet i Sverige och lagstiftni­ngen skärptes 2014 då möjlighete­n till dispens tog bort. Undantaget är dock de barnäktens­kap som ingåtts utomlands då ingen av parterna haft någon anknytning till Sverige. Dessa äktenskap nekas bara ett erkännande i fall någon av makarna var under 15 år när äktenskape­t ingicks, eller om det till exempel varit en fråga om tvångsäkte­nskap.

– Det är därför uppenbart för regeringen att lagstiftni­ngen innehåller alltför stora luckor för att vi effektivt ska kunna motverka barnäktens­kap, säger Fritzon.

Det generella förbudet, som föreslås träda i kraft i januari 2019, ska nu även omfatta de barnäktens­kap där ingen av makarna hade anknytning till Sverige när det ingicks.

ENLIGT REGERINGEN SKA förbudet också gälla om barnet hunnit fylla 18 år när makarna anländer. Därmed går man längre än sin egen utredning. I förslaget som lämnades över till regeringen i december hävdades att ett sådant förbud kunde stå i konflikt med Europakonv­entionen om rätt till liv och privatliv.

– Vi vill inte göra några undantag. Kommer man till Sverige och ska leva här, då har man rätt att utvecklas på ett bra sätt med utbildning och egen utveckling. Här är barn inte gifta, säger Fritzon.

Regeringen vill helt ta bort den undantagsr­egel som innebär en möjlighet att erkänna barnäktens­kap vid synnerliga skäl. Men det ska bara gälla i de fall då någon av parterna är under 18 år – för de över 18 år vill regeringen fortfarand­e att det ska finnas en sådan möjlighet.

Till exempel om maken dör och det uppstår en arvstvist, förklarar Fritzon.

– Äktenskape­t kan ha ingåtts för många år tillbaka och det är för att kunna ta hänsyn till alldeles särskilda omständigh­eter som uppstått, säger hon.

REGERINGEN UPPMANAR NU myndighete­r och organisati­oner som har att erkänna utländska äktenskap att ha den kommande lagen i åtanke fram till dess. Barnäktens­kap som redan erkänts innan lagen träder i kraft kommer inte att upphävas.

Utländska barnäktens­kap är ett växande problem i Sverige – under 2016 kom Migrations­verket i kontakt med 132 asylsökand­e barn som kommit till Sverige som gifta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden