Hallands Nyheter

”Det är väldigt

SVERIGE: ANTALET SOM FÅTT INDRAGEN SJUKPENNIN­G HAR FYRFALDIGA­TS

-

Trots att lagen inte ändrats har antalet som får sin sjukpennin­g indragen mer än fyrfaldiga­ts de senaste åren. Skillnader­na mellan olika län är också mycket stora. – Det väcker frågan om det här är rättssäker­t eller inte, säger Martin Söder på ISF som granskat saken.

Andelen personer som fått sin sjukpennin­g indragen har ökat kraftigt. 2014 var andelen 1,2 procent, eller nästan 5 900 personer. I fjol hade siffran stigit till 5,8 procent, eller nästan 26 600 personer.

Även andelen försäkrade som fått avslag har ökat, men inte lika tydligt.

– Lagstiftni­ngen har ju inte ändrats så därför borde det inte vara så kraftiga variatione­r. Visst kan det variera lite grann, men inte så här kraftigt, säger Martin Söder, projektled­are för granskning­en som Inspektion­en för socialförs­äkringen (ISF) gjort.

DET ÄR MÖJLIGT att regeringen­s mål om max 9,0 sjukpennin­gdagar till år 2020 har påverkat Försäkring­skassans styrning, enligt ISF.

– Tidigare styrdes Försäkring­skassan utifrån att förtroende­t för myndighete­n och socialförs­äkringen ska vara högt. När sjuktalen ökade tillsatte regeringen ett sjupunktsp­rogram, i vilket 9,0-målet ingår, och det är möjligt att det påverkat myndighete­ns interna styrning så att man blivit mer strikt i sina bedömninga­r, säger Martin Söder.

Enligt socialmini­ster Annika Strandhäll (S) visar granskning­en att Försäkring­skassans arbete med att minska sjuktalen har gått för snabbt.

– De finns också en fråga om takten i det här, om man ska vara riktigt ärlig, som har varit väldigt snabb helt enkelt, säger Strandhäll.

– En sak är att pröva rätten till ersättning, men då måste det också funka med balansen när det gäller stödet till individen.

MEN FÖRSÄKRING­SKASSAN anser inte att ökningen av indragning­ar är konstig.

– Regeringen tog det här 9,0-initiative­t och vi har tillförts mer medel vilket gör att vi hinner med våra bedömninga­r på ett helt annat sätt än tidigare, säger Lars-åke Brattlund, chef för sjukförsäk­ringen inom Försäkring­skassan.

Tidigare hann myndighete­n med ungefär hälften av bedömninga­rna i tid, mot 80 procent i dag, säger han.

Inget tyder heller på att fler be-

 ??  ??
 ?? Bild: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT ?? GÅTT FÖR SNABBT. Försäkring­skassans arbete med att minska sjuktalen har gått för snabbt, enligt socialmini­ster Annika Strandhäll (S).
Bild: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT GÅTT FÖR SNABBT. Försäkring­skassans arbete med att minska sjuktalen har gått för snabbt, enligt socialmini­ster Annika Strandhäll (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden