Hallands Nyheter

Stöd till våldsmän kan rädda kvinnor

- ERIKA NEKHAM/TT ERIK PAULSSON RÖNNBÄCK/TT

Män som utsätter kvinnor för våld måste få bättre stöd för att bryta beteendet. Med fler specialise­rade mottagning­ar och större möjlighet för myndighete­r att kunna slå larm om riskfyllda män ska våldet minska, tror regeringen­s utredare. Kritiker anser att fokus hamnar fel.

Berättelse­rna om kvinnor som utsatts för våld av en närstående man, ibland så brutalt att hon dödats, är många. Inte sällan har det senare visat sig att myndighete­r har känt till problemati­ken, men att det aldrig lett till någon åtgärd.

I vissa fall har sekretessr­egler stått i vägen för att exempelvis vården ska kunna larma polis om att någon riskerar att utsättas för våld.

– Det är inte rimligt. Vi har pekat på ett antal exempel där man om detta hade varit tillåtet hade kunnat förhindra att våldet hade utövats, och i slutänden att kvinnor dör av våldet, säger regeringen­s utredare Nils Öberg.

I DAG LÄMNADE han över utredninge­n ”Att bryta ett våldamt beteende” till jämställdh­etsministe­r Lena Hallengren (S), där bland annat en förändring av sekretessr­eglerna föreslås, så att socialtjän­st och hälso- och sjukvård ska få större möjlighet att lämna uppgifter vidare till polis.

Enligt Nils Öberg, som också är Kriminalvå­rdens generaldir­ektör, är många män beredda att söka hjälp för sitt våldsbetee­nde. Men hur – och om – de får det beror på var de bor. Kommunerna­s insatser till våldsutöva­re skiljer sig kraftigt åt i landet, har utredninge­n visat. Därför bör det införas ett uttrycklig­t ansvar i socialtjän­stlagen för insatser för våldsutöva­ren.

Han tror också på att vården måste delta mer aktivt i det förebyggan­de arbetet mot våld, och att specialise­rade mottagning­ar för våldsutöva­re byggs upp i hela landet.

– Det går att förändra män som har ett våldsamt beteende, men det måste ske profession­ellt och då är det väldigt viktigt att kommuner och landsting samarbetar kring de här individern­a.

ORDFÖRANDE­N FÖR Kvinnojour­ernas riksorgani­sation (Roks), Jenny Westerstra­nd, är kritisk. Främst tycker hon att resurserna bör användas till de drabbade, och för att stödinsats­er riskerar att normaliser­a våldet.

– Ge i stället kompromiss­löst stöd till den som utsatts, hjälp de utsatta att berätta om det, hjälp dem att få egna bostäder och en ekonomi som fungerar, säger hon och tillägger att utsatta kvinnor och barn i dag bollas mellan boenden och hamnar i otroligt utsatta situatione­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden