Hallands Nyheter

Oroande”

- ANJA HAGLUND/TT

* 2009 fick drygt 2 procent, eller cirka 10 000 personer, sin sjukpennin­g indragen.

* Andelen minskade till 1,2 procent år 2014, vilket motsvarar 5 855 personer.

* Därefter har andelen indragning­ar ökat kraftigt. År 2017 fick 5,8 procent indragen sjukpennin­g, vilket motsvarar 26 587 försäkrade.

* Flest mister sjukpennin­gen vid dag 180 i den så kallade rehabilite­ringskedja­n.

* Variatione­rna är kraftiga mellan länen – i Norrbotten fick 23 procent sin sjukpennin­g indragen vid dag 180 i fjol, mot bara 5,2 procent i Östergötla­nd.

* Andelen som miste sin sjukpennin­g är högst bland dem med sjukdomar i rörelseorg­anen – 17,9 procent 2017. (2014 var siffran 1,8 procent).

* Lägst är den bland personer med psykiatris­ka diagnoser – 5,6 procent 2017. (2014 var siffran 0,3 procent).

* Personer som är utrikes födda eller inte gått gymnasiet mister oftare sin sjukpennin­g. Analysen bygger på ärenden om de nära 81 000 anställda som fick sin sjukpennin­g indragen mellan 2009 och 2017. dömningar är fel, framhåller han.

– I våra rättsliga granskning­ar ser det bättre ut. I de granskning­ar som görs av de människor som omprövar sina beslut eller går till rättslig instans så ser vi att ändringsfr­ekvenserna går ner. Det torde tyda på att vi ligger mera rätt.

VARIATIONE­RNA ÖVER LANDET är också avsevärda, visar ISF:S rapport. I Norrbotten fick 23 procent sin sjukpennin­g indragen vid dag 180 (i den så kallade rehabilite­ringskedja­n) förra året, mot bara 5,2 procent i Östergötla­nd.

– Det är väldigt oroande. Det är ju oskäliga skillnader som vi ser mellan länen när det gäller sjukskrivn­ing och det är självklart inte bra, men det är också något vi sett tidigare, säger Strandhäll.

Granskning­en ger inte svar på vad de kraftiga variatione­rna beror på, men enligt ISF är det viktigt att undersöka och även följa utveckling­en framöver.

Lars-åke Brattlund lovar att siffrorna ska analyseras och framhåller också att Försäkring­skassan nu tar ”nya tag”.

– Det har att göra med vårt samordning­sansvar där vi ska försöka samordna samhällskr­after kring den enskilde individen. Där ser vi att vi gjort för lite och nu behöver göra mer.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden