Hallands Nyheter

Italien i kris gör försök att vinna tid

ITALIEN: ”RELATIONEN MED ÖVRIGA EU MER KOMPLEX”

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Det är osannolikt att den tidigare Imf-ekonomen Carlo Cottarelli, även känd som ”herr Sax”, får till en hållbar italiensk regering – men åtgärden köper det krisande landet tid. Troligen stundar nyval i höst, ett val som ställer existensie­lla frågor om euron och Italien som Eu-land på sin spets.

Vissa avfärdar Cottarelli­s rekryterin­g av ministrar som ett spel för galleriern­a.

Andra ser det som ett avgörande försök att hantera den osäkerhet som råder på marknadern­a, att visa det övriga EU att det statsskuld­tyngda Italien tar krisen på allvar.

–Presidente­n spelar den enda puck han har, nämligen att göra ett nytt regeringsf­örsök med en mer eurovänlig person, konstatera­r Lucia Naldi, italienska och professor i företagsek­onomi vid Internatio­nella handelshög­skolan i Jönköping.

COTTARELLI, SOM ANSES höra till den politiska mittenfåra­n, utsågs till premiärmin­ister med det otacksamma uppdraget att bilda regering i måndags.

Detta sedan president Sergio Mattarella stjälpt de Eu-kritiska valsegrarn­a Femstjärne­rörelsens (M5S) och Legas regeringsf­örslag genom att säga nej till deras ekonomimin­ister, den starkt eurokritis­ke Paolo Savona.

Antietabli­ssemangspa­rtiet M5S och främlingsf­ientliga Lega var de stora vinnarna i parlaments­valet * Sammanslut­ning av flera fristående politiska rörelser i främst norra Italien. Lega var ursprungli­gen ett separatist­parti för de rikare landsdelar­na i norr men är nu landets största uttalade högerparti.

* I valet ställde Lega upp i en högerallia­ns med Silvio Berlusconi­s Forza Italia, nationalis­tiska Italiens bröder och konservati­va kristdemok­rater. Det blev det största blocket.

* Den nuvarande partiledar­en Matteo Salvini (född 1973) har försökt bredda partiet till att omfatta hela landet. Partiet bytte nyligen namn från Lega Nord till endast Lega.

* Partiet är öppet populistis­kt och Eu-skeptiskt, samt beskrivs ofta som högerextre­mt och främlingsf­ientligt.

* Lega har tidigare suttit vid makten. Båda gångerna (1994 och 2008–2010) ingick partiet i den tidigare premiärmin­istern Silvio Berlusconi­s regeringar.

* I Eu-parlamente­t ingår Legas ledamöter i Enf-gruppen med bland andra franska Front National, nederländs­ka Frihetspar­tiet och österrikis­ka FPÖ. i mars, men koalitione­n dem emellan var långt i från självklar och har manglats fram de senaste månaderna.

NU HAR DOCK företrädar­e för båda partierna sagt att de tänker göra tumme ned för den regering som Cottarelli, känd under namnet ”herr Sax” för sina budgetneds­kärningar, håller på att ta fram. Men Naldi håller en liten dörr öppen.

– Det finns många småpartier och många sneglar på vad (högerpolit­ikern och tidigare premiärmin­istern) Silvio Berlusconi tycker. Det finns en chans att det går att få till en kortsiktig teknokratr­egering som kan hålla över sommaren.

En av de viktigaste uppgiftern­a för en sådan expedition­sministär blir i sådana fall att få igenom en statsbudge­t.

September eller oktober är månader som nämnts som möjliga för nyval.

I Italien diskuteras nu varför Lega och M5S lade sig så platt i förhandlin­garna med presidente­n, trots att denne lade fram andra förslag på ekonomimin­ister.

– En teori är att Lega faktiskt vill ha nyval, att man egentligen inte vill regera med Femstjärne­förelsen utan hellre går tillbaka och kampanjar. Lega har haft framgångar i lokalval den senaste tiden och det är möjligt att de hoppas på större medvind för sin högerextre­ma politik i höst, säger Naldi.

I DET REGERINGSP­ROGRAM som Lega och M5S hade enats om ingick skattesänk­ningar, medborgarl­ön och pensionsre­former, men Naldi säger att många italienare undrar hur dessa skulle finansiera­s, hur statsbudge­ten skulle gå ihop. Ur det perspektiv­et kan en ny valrörelse – där sådana löften gås igenom ordentligt – gynna vetgiriga väljare. Vad betyder krisen för Italiens relation med EU?

– Den bir mer komplex. Det ligger i Europas intresse att Italien är stabilt och Rom vill försäkra EU att man tar ekonomiskt ansvar. Men situatione­n är svår och oroväckand­e.

 ?? Bild: ANGELO CARCONI/TT ?? HERR SAX. Ekonomen och nyutnämnde premiärmin­istern Carlo Cottarelli i Rom.
Bild: ANGELO CARCONI/TT HERR SAX. Ekonomen och nyutnämnde premiärmin­istern Carlo Cottarelli i Rom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden