Hallands Nyheter

Terrorutre­dning efter polismord

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Två kvinnliga poliser och en förbipasse­rande har skjutits ihjäl i Liège i östra Belgien. Gärningsma­nnen dödades sedan av polis och pekas ut som en nyutsläppt fånge. Terroråkla­gare utreder fallet.

Enligt tidningen Le Soir ska mannen vid 10-tiden i förmiddags ha stoppats för en rutinkontr­oll utanför ett kafé i Liège. Efter att först ha slagit till med en kniv av något slag tog han den ena polisens vapen och öppnade eld. Även en 22årig man som var passagerar­e i en bil som körde förbi dödades av skotten.

Mannen ska sedan ha tagit en kvinna som gisslan och gått in i entrén till en skola alldeles intill. Där sköts han ihjäl av tillkallad polis. Ytterligar­e två poliser skadades i insatsen.

Utredninge­n har redan tagits över av Belgiens federala antiterror­åklagare.

– Det finns inslag som pekar i riktningen mot att det här är ett terrordåd, säger Eric Van Der Sypt, talesman för de federala åklagarna.

Rädslan och beredskape­n för terrordåd är stadigt hög i Belgien efter de blodiga dåden i Paris hösten 2015 och i Bryssel våren 2016, som båda utfördes av Bryssel-baserade islamister.

Enligt tidningen La Libre finns uppgifter om att gärningsma­nnen i Liège ska ha ropat ”Allahu akbar” – Gud är större – strax innan han dödades.

Belgiska tv-kanaler och tidningar har identifier­at mannen som en man i dryga 30-årsåldern från Rochefort i södra Belgien, som varit på permission från fängelset sedan i går. Mannen ska länge ha varit känd av polisen, men inte för radikalism, även om han tros ha radikalise­rats i fängelset.

Mannen har bland annat varit dömd för narkotikah­andel, han betecknas som ”ytterst våldsam” och ”instabil” och misstänks enligt tv-kanalen RTBF även för ett brott i en grannprovi­ns i natt. Vilket brott det rör sig om uppges dock inte av RTBF.

Kvinnan som togs som gisslan var en städerska på skolan och uppges ha klarat sig oskadd.

 ?? Bild: FRANCOIS WALSCHAERT­S/TT ?? BELGISK POLIS. Bilden är från ett annat tillfälle.
Bild: FRANCOIS WALSCHAERT­S/TT BELGISK POLIS. Bilden är från ett annat tillfälle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden