Hallands Nyheter

R flickor i Sydsudan

- GUSTAV SJÖHOLM/TT

lan har en dubbel roll, säger Björn. Förutom den uppenbara, att en utbildning ökar chansen till försörjnin­g, så innebär skolgången också ett skydd.

– Den andra delen, som man inte pratar så mycket om, är att flickor som går i skolan väntar med att skaffa barn och gifta sig. De får vara barn lite längre, och kommer in i vuxenvärld­en bättre förberedda.

KRIGET HAR OCKSÅ lett till att ekonomin ligger i spillror, och att det råder matbrist. Det leder i sin tur till att risken för att flickor gifts bort ökar, eftersom de ses som en inkomstkäl­la för deras familjer då de inbringar en hemgift. Flickor * Plan Internatio­nal har i rapporten ”Adolescent girls in crisis: Voices from South Sudan” låtit intervjua 249 flickor och unga kvinnor. Intervjuer­na gjordes i juli förra året på fem platser i södra Sydsudan; Juba, Nimule, Torit, Yei och Lainya. * I rapporten har också 28 fokussamta­l med åtta till tio deltagare genomförts i Sydsudan och med sydsudanes­iska flyktingar i Uganda. Där ingick också pojkar, men diskussion­erna fördes i grupper med antingen bara flickor eller pojkar. som gifts bort rycks från sin familj, eventuell skolgång och andra sammanhang. De riskerar också att utsättas för sexuella övergrepp vid tidig ålder. Risken att en tonåring dör eller får komplikati­oner under graviditet och förlossnin­g är dessutom högre än hos vuxna.

– En annan del är det sexuella och fysiska våldet, vi vet att unga fruar i större grad utsätts för det, säger Agnes Björn.

I rapporten finns också vittnesmål om flickor som lyckats fly våldet till den relativa tryggheten i grannlande­t Uganda, men i hemlighet gifts bort och förts tillbaka till Sydsudan.

 ?? Bild: STUART COLES/TT ?? Skolan är viktig av flera orsaker, inte minst för att de minskar risken för att barnen blir bortgifta. Men många skolor avgifter och hårda krav på att delta i hushållsar­betet hinder som försvårar skolgången.
Bild: STUART COLES/TT Skolan är viktig av flera orsaker, inte minst för att de minskar risken för att barnen blir bortgifta. Men många skolor avgifter och hårda krav på att delta i hushållsar­betet hinder som försvårar skolgången.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden