Hallands Nyheter

Herrarna får mer – damerna noll

- TT

Internatio­nella fotbollsfö­rbundet Fifa har tredubblat ersättning­en till herrklubba­r vars spelare finns med i VM, skriver GP. På damsidan är det dock annorlunda. – Vi får noll kronor. Det är för jävligt, säger Göteborgs sportchef Lasse Svensson.

72000 kronor per spelare och dag. Det är vad Fifa betalar till klubbarna runt om i världen som släpper i väg sina herrspelar­e till det stundande Vm-slutspelet i Ryssland. I Brasilien för fyra år sedan låg ersättning­en på cirka 20 000 kronor per spelare och dag. Summan betalas ut från två veckor innan mästerskap­et inleds, till den dagen då spelaren slås ut ur turneringe­n.

NÄR DET SPELAS VM för damer är Fifa emellertid inte lika frikostigt med ersättning­ar. Långt därifrån.

– Jag är ingen matte-expert men jag kan räkna ut att vi får noll. Och då lever vi i 2018, säger Göteborgs sportchef Lasse Svensson till GP.

– Man kan tycka att de som sitter i Uefa (europeiska fotbollsfö­rbundet) och Fifa borde se att det blir en snedfördel­ning.

”Vi får noll kronor. Det är för jävligt.” LASSE SVENSSON sportchef Göteborg

DEN EUROPEISKA klubborgan­isationen ECA jobbar just nu för att få till en förändring.

– Vi kommer i nästa vecka att ställa en skarp skrivning till Uefa och Fifa, för vi ser att det behöver införas på damsidan, säger organisati­onens vice ordförande Linda Wijkström.

Enligt Wijkström förklarar Fifa och Uefa att skillnaden beror på att många damligor inte är profession­ella fullt ut.

 ?? Bild: THIERRY BRETON/ARKIV ?? MINDRE BETALT. När Kosovare Asllani spelar mästerskap får hennes klubb Linköping ingen ersättning. Annat är det på herrsidan.
Bild: THIERRY BRETON/ARKIV MINDRE BETALT. När Kosovare Asllani spelar mästerskap får hennes klubb Linköping ingen ersättning. Annat är det på herrsidan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden