Hallands Nyheter

Nu ska Game of thrones inta Globen

- MATILDA KVARNSTRÖM LANTZ/TT

Sörjer du att den sista säsongen av Game of thrones dröjer till nästa år? Då kan du trösta dig med en helkväll i Globen. – Det blir en perfekt uppladdnin­g inför den sista säsongen, säger Ramin Djawadi, seriens kompositör.

Tillsamman­s med solister, kör, orkester och avancerad visuell teknik får publiken HBO:S hyllade fantasyser­ie från början till dess nuvarande slut via musiksatta nyckelscen­er i Game of thrones – live concert experience.

– Vi försöker få med alla höjdpunkte­r från serien. Det är som en enda sammanfatt­ning – eller en två timmar lång trailer för nästa säsong, säger Ramin Djawadi.

I DEN ÖVER 60 personer stora orkestern ingår bland annat sex cellister. Det var nämligen cellon som fick bli seriens musikstjär­na när man i ett tidigt skede förbjöd användande­t av flöjt.

– Det kändes viktigt att musiken skulle vara samtida och inte låta som någonting som redan har gjorts flera gånger. Därför bestämde vi oss för att hålla oss borta från flöjter, som lätt gör att man tänker på medeltiden, berättar Djawadi och tillägger:

– Den begränsnin­gen fick mig att tänka annorlunda och fundera på hur vi ska definiera vår serie.

När man talar om musiken i Game of thrones är det många som enbart tänker på den studsande introlåten, vilket är ett bra betyg enligt dess skapare. Det betyder att den musik som vävts in i serien smälter samman med berättande­t. Och ibland är det nästan som att den spelar en egen roll.

I den tredje säsongens näst sista avsnitt The rains of Castamere, mer känt som The red wedding, närvarar delar av familjen Stark vid Edmure Tullys bröllop, där stämningen inlednings­vis är på topp.

Men plötsligt börjar musikerna spela motståndar­familjen Lannisters segersång.

– Man förstår direkt att någonting är fel. Det är fel låt på fel plats, någonting är fel. På så vis kan musik spela en viktig roll i berättande, säger Ramin Djawadi.

ÄVEN I DEN sjätte säsongens säsongsavs­lutning får musiken spela en av de viktigaste rollerna. Där har det blivit dags för rättegånge­n mot Loras Tyrell och Cersei Lannister, men den sistnämnda infinner sig inte i templet där rättvisan ska skipas.

Ett varsamt pianospel rullar utan att aldrig riktigt klinga av när man börjar inse att vad som ska hända är

”Därför bestämde vi oss för att hålla oss borta från flöjter, som lätt gör att man tänker på medeltiden.”

RAMIN DJAWADI

långt mer dramatiskt än en domstolsfö­rhandling. Ett avgörande knivhugg understryk­s med hjälp av en stressad stråke och en barnkör. Och sedan tystnad.

– Det är nästan ingen dialog alls utan musiken får bära handlingen.

RAMIN DJAWADI SER fram emot Europadele­n av sin turné och vad som kommer att bli hans första Sverigebes­ök. Men han längtar också efter tv-seriens sista säsong.

Han hävdar dock att han inte vet något om handlingen än, då han brukar skriva musiken efter det att avsnitten är klara.

– Precis som alla andra vet jag absolut ingenting än. Fotnot. Game of thrones – live concert experience äger rum den 31 maj.

 ?? Bild: PRESSBILD ?? VÄNTANS TIDER. ”Det är ett sätt för oss alla att få vår Game of thrones-fix i väntan på säsong åtta”, säger Ramin Djawadi, seriens kompositör.
Bild: PRESSBILD VÄNTANS TIDER. ”Det är ett sätt för oss alla att få vår Game of thrones-fix i väntan på säsong åtta”, säger Ramin Djawadi, seriens kompositör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden