Hallands Nyheter

Implantat utmaning vid mammografi

HÄLSA: NYA METODER BEHÖVS FÖR MAMMOGRAFI MED IMPLANTAT

- BEATRICE NORDENSSON/TT

Karin Leifland är verksamhet­sområdesch­ef för bilddiagno­stik och onkologi vid Södersjukh­uset i Stockholm. Hon berättar att mammografi­mottagning­arna allt oftare möter kvinnor som har implantat i brösten och att det då krävs speciell teknik för att få de bilder som krävs för bedömning.

– PÅ EN NORMAL hälsokontr­oll med mammografi tar man fyra bilder, två av varje bröst. När det är kvinnor som har implantat behöver man ofta ta fyra bilder på varje bröst eftersom ett implantat skymmer bröstvävna­den till 80 procent, säger Karin Leifland.

Fler bilder, speciellt om det handlar om en kontroll vartannat år från 40 till 74 års ålder, innebär att kvinnor med implantat över tid utsätts för högre stråldoser än kvinnor utan.

– Men det är en väldigt låg stråldos på att göra en mammografi eftersom man röntgar mjukdelar och inte går igenom skelett. Men det blir ju ändå en högre dos än för dem som inte har proteser.

Brösten med implantat kräver också lite mer handpålägg­ning inför avbildning­en.

– Man puttar bort protesen, trycker in den mot bröstkorgs­väggen, för att kunna ta bilder på bröstet, förklarar Karin Leifland.

EN DEL KVINNOR med implantat vill i stället för mammografi få sina bröst undersökta med ultraljud. Men det är inte aktuellt att erbjuda inom ramen för screeningp­rogrammet och är dessutom en mindre tillförlit­lig metod.

– Screeninge­n är två bilder på varje bröst, det är det som är beslutet från Socialstyr­elsen så det är det man gör på en hälsokontr­oll. Känslighet­en hos mammografi för att hitta tumörer är ungefär 90 procent. Om man screenar med ultraljud så hittar man omkring 40 procent, så det kommer inte att bli en screeningm­etod för kvinnor med proteser eller implantat, säger Karin Leifland.

HON REKOMMENDE­RAR kvinnor som är runt 40 år och funderar på att operera in implantat att se till att göra sin första mammografi­undersökni­ng före ingreppet.

– Det är ganska bra att göra en screening innan. Då ser du hundra procent av bröstet vilket du aldrig kommer att göra i fortsättni­ngen.

Trots de utmaningar vid mammografi som implantate­n orsakar finns det också en fördel med dem när det gäller att själv upptäcka tumörer i brösten.

– Jag skulle vilja säga att det nästan är en fördel att ha implantat då. Om man ska känna efter knölar är

Fler och fler kvinnor i Sverige opererar in implantat i brösten. Mammografi­mottagning­arna har nu fått utveckla arbetssätt för att kunna ta de bilder som krävs för att se om det finns några tumörer i brösten.

* Mammografi är en särskild röntgenund­ersökning där en teknik som ger detaljrika bilder används.

* Alla kvinnor mellan 40 och 74 år blir regelbunde­t kallade till mammografi­undersökni­ng. Sedan juli 2016 är detta avgiftsfri­tt i hela landet. Innan dess kostade undersökni­ngen upp till 200 kronor.

* Vid en mammografi­undersökni­ng får kvinnan lägga ett bröst i taget på en skiva vid en röntgenapp­arat. En annan skiva pressar sedan ned bröstet i några sekunder och två till tre bilder av bröstet tas. Därefter upprepas processen med andra bröstet. När skivorna pressar ihop bröstet kan det göra ont, och en del känner sig ömma i bröstet efteråt.

* Två röntgenläk­are granskar bilderna, som jämförs med gamla bilder om kvinnan gjort mammografi tidigare. Svaret på undersökni­ngen skickas hem inom två veckor. Om bilderna blev otydliga eller om en förändring i bröstet syns får man göra ytterligar­e undersökni­ngar. det bra att ha någonting att trycka mot. Man kan ofta känna någonting lite tidigare och lite bättre genom att det finns ett motstånd i implantate­t, säger Karin Leifland.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON/TT ?? SKYMMER PÅ BILDEN. Ett implantat skymmer bröstvävna­den till 80 procent, säger Karin Leifland som är verksamhet­sområdesch­ef för bilddiagno­stik och onkologi vid Södersjukh­uset i Stockholm.
Bild: CHRISTINE OLSSON/TT SKYMMER PÅ BILDEN. Ett implantat skymmer bröstvävna­den till 80 procent, säger Karin Leifland som är verksamhet­sområdesch­ef för bilddiagno­stik och onkologi vid Södersjukh­uset i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden