Hallands Nyheter

Det är varmt men inte ett rekordvarm­t maj i Varberg, där rekordet från 2016 på 30,5 grader har stått sig.

- CHRISTOPHE­R VALLERIUS christophe­r.vallerius@hn.se HALLAND

Halmstad hade högsta majtempera­turen på över 100 år under tisdagen, 29,5 grader. Varberg får däremot vänta med att slå nytt majrekord där högsta temperatur­en i maj noterades 2016.

Den gången visade termometer­n 30,5 och riktigt så varmt har det inte varit i Varberg även om de sista dagarna har bjudit på riktigt sommarväde­r. Chansen att slå rekordet fanns under onsdagen men det blev ”bara” runt 28 grader som toppnoteri­ng.

– Det kom väldigt nära under onsdagen men jag tror inte att rekordet slås i veckan. Temperatur­en kommer att ligga närmare 30 grader men under fredagen blir det sedan svalare även om det är ytterst lite, säger Per Holmberg, meteorolog på Foreca.

DÄREMOT SÅ NOTERADES de högsta temperatur­erna i landet under onsdagen på västkusten där Göteborg fick 30,2, Hallands Väderö noterade 30,1 och Ullared 29,1. Att det förekommer högtryck i maj är inget ovanligt men det ovanliga är att de har stannat så här länge säger Per Holmberg.

”Temperatur­en kommer att ligga närmare 30 grader men under fredagen blir det sedan svalare”

PER HOLMBERG, meteorolog

– Det som skiljer sig mot tidigare år är att vanligtvis brukar de här högtrycken i maj brytas ner ganska snabbt. De brukar inte överleva så här länge. Det är mycket vanligare att vi har ihållande högtryck under sommaren.

NOTERBART ÄR ÄVEN att vi har fått en ny högstanote­ring för medeltempe­raturen i maj.

– Vi hade 13,9 i medel för maj 1993 men nu tror jag att det är slaget med två grader för Varbergs del i år. Normalt sett brukar vi väl ha en dagstemper­atur på 15 grader samtidigt som vi inte kan se att vädret blir speciellt mycket sämre inom det närmsta, säger Per Holmberg.

 ??  ??
 ??  ?? SOMMARVÄDE­R. Badvädret håller i sig en vecka till och kanske ännu längre...
SOMMARVÄDE­R. Badvädret håller i sig en vecka till och kanske ännu längre...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden