Hallands Nyheter

Räkna inte med daltande, lär dig bunkra för kris!

-

LEDARE 31/5. Om det faller bomber över Falkenberg, hur ser läget ut när det gäller att söka skydd? undrade Per Sjövall (V) på fullmäktig­e i tisdags.

Räddningst­jänsten gav raka besked. Det finns inte skyddsrum till alla i vare sig Falkenberg, Varberg eller någon svensk kommun. I Falkenberg räcker utrymmena kanske till hälften av befolkning­en.

EN ALLVARLIG underdimen­sionering? Det skall Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap undersöka. Inventerin­g av omfattning och kvalitet på skyddsrumm­en pågår över hela landet. Å andra sidan tydliggjor­de Tina Källström från Räddningst­jänsten Väst att det aldrig har varit tanken att hela befolkning­en skall krypa in i skyddsrum. Det finns fler lösningar, som evakuering av krisområde­n.

GANSKA SJÄLVKLART EGENTLIGEN, vilket de svenskar som på senare år har varit med om skogsbränd­er och stormar har blivit väl medvetna om.

Generellt är det dock si och så med medvetenhe­ten. 2000-talsvenske­n är så bekväm och ovan vid umbäranden att det finns risk att många, när krisen kommer, står handfallna. Det är därför broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” behövs. Men får den avsedd effekt? Tomas Ries, docent på Försvarshö­gskolan, hyser inga större illusioner.

– Nu är det förmodlige­n väldigt få som kommer läsa och ta den på allvar, eftersom så länge allting går bra tänker man inte att något hemskt kan hända. Folk förstår inte hur otroligt sårbart vårt samhälle är. Det är inte som det var för 20, 30 år sedan när vi hade stora lager (med mat) i Sverige. Vi är två dagar från svält om transportf­lödet bromsas, säger han i en intervju på sajten Vice.

VAD ÄR DÅ Vice? kanske några läsare undrar. Bra! Vikten av just källkritik är någon som lyfts fram i broschyren.

– Man skall reflektera över vilka hemsidor man är inne på, tänka efter innan man delar, säger Therese Jouper, säkerhetsu­tvecklare på Räddningst­jänsten Väst. På onsdagen stod hon, med flera kollegor, på Varbergs torg för att informera medborgarn­a med anledning av krisbereds­kapsveckan.

VICE ÄR ETT multinatio­nellt digitalt nyhetsbola­g, och uppgiftern­a om svenskens aningslösh­et är ingen falsk nyhet. Men att många osanna rykten sprids vid kriser – och numera även i valtider – är ett tragiskt faktum.

På torget i Varberg stod även Emelie Torstensso­n från Vivab bredvid en vattentank, för att dela ut plastflask­or och uppmärksam­ma medborgarn­a kring vattenförs­örjning. Sådana tankar fördelas över kommunen vid vattenbris­t, i enlighet med gällande nödvattenp­lan. Men vattentank­arna är inte särskilt stora och Emelie Torstensso­n betonar vikten av egenansvar.

– Vi kommer att ha en viss mängd vatten att dela ut, men var och en bör se till att ha egna nödlager.

– Du skall vara förberedd och kunna klara din egna försörjnin­g i en vecka, så att vi kan koncentrer­a oss på dem som mest behöver hjälp, inflikar Therese Jouper.

TERRORDÅDE­T I STOCKHOLM visade, vilket var glädjande, att det där med att hjälpa andra faller sig naturligt för de flesta vid en kris. Men vikten av att måna om varandra kan ändå behöva lyftas fram.

Det skall dock inte tolkas som att du kan ta det lugnt och räkna med att allt fixar sig. Att sju av tio svenskar inte alls har förberett sig för en kris, vilket en undersökni­ng av försäkring­sbolaget IF visade inför krisbereds­kapsveckan, är illavarsla­nde. Särskilt som riskerna är större än på länge – inte för att bomber faller över Falkenberg kanske, men för att viktiga samhällsfu­nktioner slås ut på annat sätt. Digitalise­ringen är både en frälsning och en akilleshäl. Med små medel kan skickliga angripare snabbt ställa till omfattande skada. Så läs broschyren och börja bunkra det du kan!

 ??  ??
 ??  ?? KRISBEREDD­A. Therese Jouper från räddningst­jänsten Väst och Emelie Torstensso­n från vivab på Varbergs torg.
KRISBEREDD­A. Therese Jouper från räddningst­jänsten Väst och Emelie Torstensso­n från vivab på Varbergs torg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden