Hallands Nyheter

Misstänkt för mord häktades

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hn.se

”Det beror på att vi fortfarand­e har en mängd förhör kvar att hålla med vittnen. Vi vill att så lite om möjligt ska komma ut.”

CECILIA BERGSTEN, chef för grova brott vid Hallandspo­lisen

Under onsdagen häktade Halmstads tingsrätt den person som i måndags kväll greps efter skottdrama­t på en gård utanför Torup i Hylte kommun.

Mannen är 61 år gammal och bosatt i en annan del av Torups församling. Han häktas på sannolika skäl misstänkt för mord på en 35-årig man hemmahöran­de i Halland. Mannen är även misstänkt för ett mordförsök mot ytterligar­e person som i måndags befann sig vid gården.

Häktningsf­örhandling­en hölls bak stängda dörrar. Men innan de stängdes medgav den misstänkte, via sin försvarare advokaten Lennart Johansson, att geväret som var mordvapnet tillhör 61-åringen. Vid det andra tillfället det trycktes av – riktat mot ytterligar­e en persons huvud – avlossades inget skott; geväret var bara laddat med en patron. Därför motsatte sig försvaret misstanken om mordförsök, vid sidan om mordmissta­nken.

LENNART JOHANSSON, och den åtalade, ville dock inte så länge förhandlin­gen var offentlig utveckla sitt ställnings­tagande till åklagarens påstående om mord.

–Han vidgår dock de faktiska omständigh­eterna, sade Lennart Johansson, som heller inte motsatte sig häktningen som sådan eller att 61-åringen ges restriktio­ner gällande kontakter med omvärlden under häktningst­iden.

De sannolika skäl, som häktningen grundades på, är den högre graden av misstanke som används.

Häktningsf­örhandling­en hölls under ett stort pådrag från polisens sida; polis från Halland var understödd av en halvdussin­et stor grupp från Nationella insatsstyr­kan utrustade med k-pistar och skottsäkra västar.

Från polisen sida vill man inte uppge varför man beväpnat sig till tänderna i det här sammanhang­et.

– Jag ville inte kommentera det, säger Cecilia Bergsten, chef för grova brott vid Hallandspo­lisen.

Möjligen kan det bero på händelser i samband med att 61-åringen fördes till sjukhuset i Halmstad direkt efter gripandet i måndags kväll då personer försökte ta sig in på akuten men avvisades.

– JAG VET inte vilka det var, om det var anhöriga till offret eller till den mordmisstä­nkte. Vi förstärkte vår vanliga bevakning med väktare, så att personalen skulle känna sig trygg. Polisen var också där, berättar Marianne Kondrup, kommunikat­ionschef på sjukhuset och tilllägger att inget dramatiskt sedan hände.

Polisen är fortfarand­e mycket förtegen om vad som hände vid gården i Torup.

– Det beror på att vi fortfarand­e har en mängd förhör kvar att hålla med vittnen. Vi vill att så lite om möjligt ska komma ut, säger Cecilia Bergsten.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? TUNGT RUSTADE. Polisens Nationella insatsstyr­ka var med vid häktningsf­örhandling­en i går.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N TUNGT RUSTADE. Polisens Nationella insatsstyr­ka var med vid häktningsf­örhandling­en i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden