Hallands Nyheter

Förarlösa bussar kan fixa problem

VARBERG: Självköran­de bussar kan komma att lösa en del av trafikprob­lemen under bygget av tågtunneln och Västerport.

- MARCUS ÅLSNÄS marcus.alsnas@hn.se

Bygget av tågtunneln och Västerport kommer att generera stora mängder tung trafik.

På grund av det har kommunen tidigare skissat på olika alternativ för att hålla ordning på innerstads­trafiken under bygget, bland annat en ombyggnad av den trafiktäta och olycksdrab­bade Lassabacka­rondellen. Nu tittar kommunen på ett helt nytt alternativ: självköran­de bussar i skytteltra­fik mellan Lassabacka och centrum.

Självköran­de bussar finns idag på prov på två orter i Sverige: i Kista utanför Stockholm och i stadsdelen Johanneber­g i Göteborg.

På fredagen kommer en grupp tjänstemän och politiker från Varberg att provåka den självköran­de bussen i Göteborg. En förstudie pågår.

– I samband med det blev vi erbjudna möjlighete­n att testa bussarna och få dem förevisade, säger Jonas da Silva Larsson som är utveckling­schef i Varberg.

Tanken är alltså en slinga mellan Lassabacka och innerstade­n:

– Vi utreder möjlighete­n eftersom det kommer att vara uppgrävt här i ett par år, framkomlig­heten kommer att bli sämre och det kommer saknas en hel del parkerings­platser.

2019 kan självköran­de bussar komma att ta pendlare till och från Lassabacka och centrum. Tanken är att rädda stadskärna­n undan kaos under bygget av tågtunneln.

HAN ÄR TYDLIG med att möjlighete­n att köra in i centrum fortfarand­e kommer att finnas:

– Ja, det kommer fortsatt att gå att köra bil inne i centrum, men det kommer att bli knöligare och försvinna ett antal parkerings­platser.

De bussar som finns är ganska små:

– Ja, det kommer att behövas

några stycken, men så snurrar de ju med rätt rejäl frekvens.

ATT FÅ BUSSARNA på plats redan 2019 kan bli en utmaning, bland annat för att det kräver en offentlig upphandlin­g och hur det ska gå till med så kort varsel vet inte Jonas da Silva Larsson:

– Det vet jag faktiskt inte i dagsläget, men för det första känner jag att det inte finns så många operatörer att välja på, för det andra tänker jag att vi med upphandlin­gsavdelnin­gens hjälp säkert kan få till en bra process.

Ett annat hinder att ta sig över är tillstånds­biten, lagen medger nämligen bara självköran­de fordon i testsyfte:

– Jag förutsätte­r någonstans att tekniken och regelverke­n går framåt, och det är ju en testverksa­mhet i inlednings­skedet. Ja, men om du därefter ska dra igång det i full skala under eller strax efter 2019 måste du ju återigen begära någon sorts tillstånd?

– Ja, med all säkerhet, och är det så att vi då inte är där än får vi väl fortsätta driva det som en testverksa­mhet.

 ??  ?? ÅKTUR. I början på maj i år premiärvis­ades den självköran­de bussen utanför Chalmers i Göteborg.
ÅKTUR. I början på maj i år premiärvis­ades den självköran­de bussen utanför Chalmers i Göteborg.
 ?? Bild: PER WAHLBERG ??
Bild: PER WAHLBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden