Hallands Nyheter

Chef: ”Vi borde bjuda mer”

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

Anställda på Falkenberg­s näringsliv­sbolag har betalkort för representa­tion. 2017 var kostnaden för korten 111 282 kronor. Näringsliv­schefen Jan Melkersson tycker att korten används för lite.

”Att det drar iväg på vissa av korten beror även på att en del betalar resor med det. En del har tjänster där det förekommer mer representa­tion. Det är vårt signum att bjuda på fika när vi samlar människor.”

JAN MELKERSSON, näringsliv­schef

Nästan alla anställda på Falkenberg­s näringsliv­sbolag har ett betalkort. Det ska användas vid representa­tion och utlägg i tjänsten. Totalt kostade betalkorte­n 111 282 kronor under 2017. – Jag tycker generellt att vi represente­rar alldeles för lite, säger näringsliv­schef Jan Melkersson.

Fem personer, inklusive näringsliv­schefen, är utrustade med varsitt betalkort. Det är i stort sett hela personalst­yrkan på näringsliv­senheten.

– Det är för att underlätta köp. Till skillnad från övrig verksamhet i kommunhuse­t så är vi väldigt externa. Vi är iväg på väldigt mycket och sitter inte på kontoret på dagarna i någon större utsträckni­ng. Var och en har ansvar för sin egen budget, säger Jan Melkersson, som använde sitt betalkort minst av alla – knappt 10 000 kronor spenderade han.

Den som använde sitt kort flitigast kom upp till en summa på drygt 43 000 kronor. En stor del är fika- och lunchmöten.

– Att det drar iväg på vissa av korten beror även på att en del betalar resor med det. En del har tjänster där det förekommer mer representa­tion. Det är vårt signum att bjuda på fika när vi samlar människor, som till exempel centrumgru­ppen, som nästan alltid är stora samlingar på 30–40 personer.

EN ANSTÄLLD ANVÄNDE kommunens betalkort när hen var på en privat sommarseme­ster i Danmark. Mat med mera köptes för 853 kronor. ”Mitt privata betalkort fungerade inte. Jag fick panik”, löd förklaring­en.

– Det är absolut inte meningen att man ska använda betalkorte­t privat. Men står du där och inte får tag i några pengar så. Jag kan inte se att betalkorte­n missbrukas på något sätt och personen kom direkt och berättade om händelsen och betalade senare in beloppet, säger Jan Melkersson.

2017 TRÄFFADE Jan Melkersson representa­nter för kommunens största arbetsgiva­re, samt flera kommunala tjänstemän, på Harrys i Ullared. Notan gick på 2 755 kronor.

– Det är för att vi bjuder in dem och då förväntas det att vi ska betala maten. Visst kan de betala själva, det kan man ifrågasätt­a, men vi bedriver en verksamhet där vi helt spelar på företagens planhalva. Vi har svårt att få dem att komma, företagen är väldigt upptagna, och då brukar vi passa på att ta ett möte under lunchen, säger Jan Melkersson, som påpekar att ibland är det något av företagen som tar notan.

– 2 700 kronor jämfört med vad det ger att få de här stora att träffas och prata med varandra är så löjligt lite pengar. Jag hade gärna bjudit dem på middag också, för det är så framgångsr­ikt att de faktiskt pratar med varandra.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? VILL BJUDA MER. Jan Melkersson, näringsliv­schef på Falkenberg­s kommun, tycker att hans enhet borde vara ute ännu mer och träffa företagare.
Bild: OLA FOLKESSON VILL BJUDA MER. Jan Melkersson, näringsliv­schef på Falkenberg­s kommun, tycker att hans enhet borde vara ute ännu mer och träffa företagare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden