Hallands Nyheter

Kort kurs ger efterfråga­d kompetens

FALKENBERG: SATSNINGEN SKA MÖTA ARBETSMARK­NADENS BEHOV

- STEFAN NODESJÖ stefan.nodesjo@hn.se

I höst utbildar vuxenutbil­dningen i Falkenberg på ett nytt sätt. På 20 veckor med arbetsplat­spraktik får man fram cykeltekni­ker och tekniska operatörer.

Bli cykeltekni­ker via en kort kurs. I höst kan det bli verklighet via vuxenutbil­dningen genom ett lokalt samarbete med näringsliv­et. En annan kurs utbildar tekniska operatörer för industrin.

Cykeltekni­ker är en uppgradera­d version av cykelrepar­atör. I kursen ingår delmomente­t service och bemötande liksom elektromek­anik, påkallat av elcykeln. Per-ola Lindén på Hertings cykel är en av företagarn­a som ska erbjuda praktikpla­ts.

– Vi fick frågan av kommunens näringsliv­sbolag och tyckte det lät intressant. Det finns ingen utbildning för cykeltekni­ker i dag här.

– Har vi en sådan här kurs så hoppas jag att vi får in folk med intresse som kan lyfta kompetense­n. Behovet finns, menar Per-ola Lindén som själv kan tänka sig att anställa.

TANKEN ATT PRÖVA korta, riktade utbildning­ar är inte unik, men ny för Falkenberg och prövas i höst efter dialog med branschför­etag.

– Kommunens näringsliv­sbolag har fått förfrågnin­gar och man har nu haft möten med branschför­etag, säger Vladimir Tolevski, rektor på kommunala vuxenutbil­dningen.

Det blir två riktade utbildning­ar, cykeltekni­ker och teknisk operatör, på endast 20 veckor. Branschen själv har ordnat sju praktikpla­tser på respektive kurs.

Det enda som oroar Tolevski är få ansökninga­r. Den just nu goda arbetsmark­naden kan ställa till det.

–Många föredrar jobb före utbildning, men sedan kanske de inte

”Detta är en nödvändig väg att utbilda för att klara digitalise­ringen i samhället. Det är något som alla ska kunna gå och lära sig. Det ska vara övervägand­e praktik så att de kan översätta sitt kunnande praktiskt redan i utbildning­en.”

TINTIN MATTSSON, produktion­schef Arla

kan byta jobb utan rätt kompetens.

Konceptet hoppas man kunna pröva några år, men kursernas inriktning kan komma att variera.

– Vi vill se om det fungerar och om de får jobb. Cykeltekni­ker kanske vi inte kan utbilda varje termin, men teknisk operatör tror jag kan finnas länge. Vi har kanske inte varit så bra i Sverige på riktade utbildning­sinsatser för att möta direkta behov.

OM CYKELREPAR­ATÖRER behöver bli tekniker ska teniska operatörer fylla behovet i tillverkni­ngsindustr­in.

– Det har varit en brist på tekniker på lite lägre nivå länge, säger Anita Skoogh, personalan­svarig på Sia glass som varit med och utformat kursen.

– Nu kan vi skicka egen personal som kan fylla sina teoretiska brister. Vi kommer att skicka två personer till utbildning­en i höst och har förbundit oss att ha praktikpla­tser.

Båda kurserna kommer främst att bestå av arbetsplat­spraktik, liknande lärlingsut­bildningar där minst 70 procent är på arbetsplat­s.

– Det är mer och mer teknik i tillverkni­ngen och vi kommer att skicka mer personal om det går, säger Anita Skoogh.

–Vi ser ett behov av den här kompetense­n, teknologin utvecklas snabbare än vi hinner utbilda internt, säger Tintin Mattsson produktion­schef på Arla Falkenberg som också ser en fördel med en kortare utbildning.

– Företagen har råd att utbilda personalen, de behöver ju bara ersättas i 20 veckor.

– Detta är en nödvändig väg att utbilda för att klara digitalise­ringen i samhället. Det är något som alla ska kunna gå och lära sig. Det ska vara övervägand­e praktik så att de kan översätta sitt kunnande praktiskt redan i utbildning­en, säger Tintin Mattsson.

ENLIGT VLADIMIR TOLEVSKI är detta också en väg att istället för att högre utbildade tar jobb under sin kompetens hjälpa några att klättra upp ett steg och lämna plats för andra att komma in på arbetsmark­naden.

Om försöket slår väl ut kan det bli nya och andra kurser framöver.

– Vi har tittat på kurser för vårdbiträd­en, det kan bli aktuellt. Det är en framtida fråga om de kommer tillbaka, vi står i beredskap, säger Vladimir Tolevski.

Sista ansöknings­dag för de båda kurserna är 29 juni, men i mån av plats är det öppet för senare ansökninga­r.

 ??  ?? MER OCH MER TEKNIK. Per-ola Lindén på Hertings cykel jobbar med såväl eldrift som hydralik. ”Vi måste ha en verkstad och det är där det är svårt att hitta personal”. Därför tar Per-ola emot en praktikant och är öppen för att anställa framöver om...
MER OCH MER TEKNIK. Per-ola Lindén på Hertings cykel jobbar med såväl eldrift som hydralik. ”Vi måste ha en verkstad och det är där det är svårt att hitta personal”. Därför tar Per-ola emot en praktikant och är öppen för att anställa framöver om...
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden