Hallands Nyheter

Strömavbro­ttet kostade kunder

VARBERG: Darek Nilsson driver Rockers Pub och börjar tröttna på ständiga elavbrott. Energimark­nadsinspek­tionen utesluter inte en granskning.

- MARCUS ÅLSNÄS marcus.alsnas@hn.se

”Det pågick i över en timme, och just då vi har som störst kundtillst­römning.” DAREK NILSSON,

krögare

När strömmen gick och ventilatio­nen slutade fungera steg temperatur­en snabbt. Efter bara några minuter reste de första gästerna på Rockers Pub på sig och gick. Nu flaggar Energimark­nadsinspek­tionen för en granskning av läget i Varberg.

Darek Nilsson som driver Rockers Pub på Håstens torg är kritisk på grund av strömavbro­ttet:

– Det pågick i över en timme, och just då vi har som störst kundtillst­römning, mellan sex och nio. Det blev ett tapp?

– Självfalle­t! Och det här är ju inte första gången. För några veckor sedan var strömmen borta än längre.

Att försöka få ut kompensati­on för det som skett anser han vara lönlöst och försäkring­ens självrisk gör det knappt värt besväret.

TOMMY JOHANSSON är avdelnings­chef på Energimark­nadsinspek­tionens avdelning för teknisk analys och på frågan om de tre stora avbrotten kan vara av intresse för myndighete­n svarar han: – Det kan de absolut. Varje år samlar myndighete­n in uppgifter från alla elnätsföre­tag om elavbrott på kundnivå. Med hjälp av bland annat de uppgiftern­a utför inspektion­en en granskning av leveranskv­aliteten. Därefter tittar inspektion­en extra noga på de bolag som själva rapportera­t in om avbrott som drabbat kunder i mer än 24 timmar.

– I år har vi granskat 41 elnätsföre­tag. Den granskning­en pågår. Ellevio är ett av de företagen. Inget av de båda Varbergs-bolagen ingår dock, säger Tommy Johansson och syftar då på Varbergs Energi och Varbergsor­tens Elkraft.

Utöver de uppgifter bolagen rapportera­r in är inspektion­en också öppen för anmälninga­r från allmänhete­n, till exempel från familjer och småföretag­are som är missbelåtn­a med eldistribu­tionen.

– Sedan finns det vid sidan av de granskning­ar vi utför, även möjlighet för allmänhete­n att på egen hand söka avbrottser­sättning och skadestånd. Som kund har man ju automatisk­t rätt till en viss ersättning, om det varat i mer än tolv timmar. Men det går även att söka avbrottser­sättning och skadestånd för kortare avbrott än så. Så om jag haft en kyl eller frys full och värden gått förlorade kan jag stämma elnätsbola­get?

– Ja, precis.

 ?? Bild: MARCUS ÅLSNÄS ?? DRABBAD. Darek Nilsson är krögare på Rockers Pub. När strömmen gick försvann ventilatio­nen och temperatur­en steg i lokalen. Då valde många gäster att tacka för sig.
Bild: MARCUS ÅLSNÄS DRABBAD. Darek Nilsson är krögare på Rockers Pub. När strömmen gick försvann ventilatio­nen och temperatur­en steg i lokalen. Då valde många gäster att tacka för sig.
 ?? Bild: MARCUS ÅLSNÄS ?? VÄNJA SIG? Darek Nilsson undrar om han måste börja vänja sig vid ständiga elavbrott, och kunder som reser sig upp och går.
Bild: MARCUS ÅLSNÄS VÄNJA SIG? Darek Nilsson undrar om han måste börja vänja sig vid ständiga elavbrott, och kunder som reser sig upp och går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden