Hallands Nyheter

Extremt väder för framtidens jordbruk

JORDBRUK. Maj blev en förkänsla av hur klimatförä­ndringar kommer påverka oss, inte minst hur jordbruket kommer att utmanas.

-

LEDARE 1/6. Den extrema torkan har gjort att jordbruket kommer förlora uppåt 20 procent i skörd i år. Både torka och översvämni­ng tillhör framtidens jordbruk.

DET BÅDAR INTE gott att Sverige samtidigt förväntas klara självförsö­rjningen av livsmedel, när enbart en månads extrem värme slår till med sådan kraft att det inte ens räcker med ett väderomsla­g till lågtryck. För varje dag som är regnfri, minskar skörden som följd. Förändring­en kommer lite överraskan­de i år, men från och med nu går det inte längre att se på vädret som enskilda händelser. Det blir allt tydligare att vädret är en del av något större – en klimatförä­ndring.

FÖR SVENSK DEL har klimatförä­ndringar ansetts vara fördelakti­ga för jordbruket eftersom en ökad medeltempe­ratur kan öppna för odling av nya grödor. Det förutsätte­r samtidigt att det finns vatten. Förra årets, samt årets oerhört tidiga vattningsf­örbud, är dock en allt större anledning till oro över framtidens skördar. Svensk forskning från Linköpings universite­t har börjat intressera sig för just svenska klimatförh­ållanden, istället för att som tidigare, luta sig mot utländsk dito. Används denna på rätt sätt, går det i alla fall att någorlunda förutse större skeenden. Hellre det än att inte vara förberedd alls.

Klimatförä­ndringen är ännu inte helt lättöversk­ådlig, det räcker att se till förra året. Grundvatte­nnivåerna sinade på grund av torkan, dock inte enbart, vårt sätt att konsumera vatten fanns hela tiden med och påverkade nivåerna. Detta visar att vårt förhållnin­gssätt till vatten behöver förändras. Det blev oerhört märkbart 2017, men kommer bli ännu mer märkbart när vi får extrem värme redan i maj.

SVENSKT LANTBRUK BEHÖVER lära av både erfarenhet och forskning. Dagens jordbruk behöver jordar som både klarar torka och översvämni­ng. För att vara självförsö­rjande, förutom i dagens morötter, mjöl och socker, behöver klimatanpa­ssningen därför ske i allt högre takt. Här måste politikern­a skjuta till mer pengar. Den nationella livsmedels­strategin innebär trots allt att Sverige ska öka sin livsmedels­produktion. För vi ska väl inte förlita oss på andra länders skördar?

 ?? Bild: ERIK MÅRTENSSON / TT ??
Bild: ERIK MÅRTENSSON / TT
 ??  ?? Mathias Grimpe Centerpres­sens Nyhetsbyrå
Mathias Grimpe Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden