Hallands Nyheter

Rätt tänkt i Falkenberg

- DAG GUSTAVSSON

LEDARE 1/6. Falkenberg väljer nu att testa ett par kortare vuxenutbil­dningar, vilket HN skriver om i dagens tidning (1/6). Höstens utbildning­ar har två inriktning­ar, cykeltekni­ker och teknisk operatör och studierna ska avklaras på 20 veckor. Det är en satsning som verkar rätt på många sätt.

DET TALAS OFTA och mycket om att vi lever i ett kunskapssa­mhälle som kräver att vi utbildar oss och att vi vidareutbi­ldar oss. Det talas också ofta om att företag saknar personal med rätt kompetens. Dessutom talas det om bristyrken, det vill säga yrkesgrupp­er som samhället står i behov av men som inte finns bland annat på grund av att få utbildar sig till dessa yrken.

En orsak till att det ser ut som det gör är troligen att steget att sätta sig vid skolbänken ofta är ett stort steg för den som är vuxen, inte minst om man redan har ett jobb. Att välja skolbänken under en längre utbildning­speriod kan kännas osäkert. Dels gäller det att klara av sin ekonomiska situation under själva utbildning­en, dels är det inte självklart att man sedan får jobb inom det man utbildat sig till. Funderinga­r om investerin­g i både tid och pengar är det som sätter käppar i hjulen för att göra slag i saken.

EN ANNAN ORSAK är att arbetsgiva­re fastnar i ett dilemma. Å ena sidan är de i behov av att personalen vidareutbi­ldar sig, men å andra sidan kan de inte släppa iväg personal till skolbänken under allt för långa perioder.

Positivt med upplägget för utbildning­ssatsninge­n i Falkenberg är därför också att den har kommit till i dialog med näringsliv­et samt att den kommer att ske i samarbete med näringsliv­et. Utbildning­en omfattas nämligen av sju veckors arbetsplat­spraktik.

FRAMTIDEN FÅR UTVISA ifall denna modell är den rätta att gå, ifall den blir tillräckli­g och om den lyckas locka fler till skolbänken. Men konceptet låter som sagt både rimligt och bra för alla inblandade parter.

Men konceptet låter som sagt både rimligt och bra för alla inblandade parter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden