Hallands Nyheter

Lagförslag­et borde istället omfatta fler

-

till ”Gymnasieam­nesti är dåligt förslag” (14/5)

VARBERG. Vi förstår att det inte är lätt att vara insatt i allt som beslutas kring de ensamkomma­nde ungdomarna. Men ”besviken” har fel informatio­n på så många punkter så här kommer lite hjälp till fakta. De flesta ungdomar från landsbygde­n i Afghanista­n har inte och har aldrig haft några Idhandling­ar. Det är svårt att skaffa på landsbygde­n, och kostar mycket pengar.

NÄR DE SEN flydde, bland annat i trånga gummibåtar över Medelhavet, var det många som inte fick med sig mer än kläderna på kroppen. Den Idhandling som är vanlig i Afghanista­n, så kallad taskira, godkänns heller inte av svenska myndighete­r. Det är inte samma sak som att de skulle ha ”rivit sönder sina Id-handlingar”.

Den åldersbedö­mning du hänvisar till har dömts ut av så gott som samtliga experter. Det är ett av skälen till att regeringen nu kommer med ett nytt lagförslag. Det förslaget innebär INTE någon amnesti, och berör bara cirka hälften av de ensamkomma­nde. Den innebär en ny chans till individuel­l prövning, precis som ”besviken” föreslår. Så bra, eller hur!

Den innebär att man får en möjlighet att studera färdigt, vilket ur svenskt perspektiv är klokt. Vi har investerat någon miljon i varje ungdom, och det vore ekonomiskt vansinne att skicka ut dem, när de nu är väl integrerad­e, pratar bra svenska, och snart kan börja arbeta och betala skatt. Många vill inget hellre. Och ungdomarna behövs här. Vi har brist på tonåringar. Årskullarn­a födda -99 och -00 är ovanligt små, cirka 100.000 bara. En normal årskull som de som är födda -89 är 136.000. Vi saknar alltså en tredjedel av nittonårin­garna. Så om du inte vill låta dem stanna för deras skull, för att de faktiskt hade asylskäl när de kom, så är det klokt av dig att låta dem stanna för vår egen skull.

ett

VI LÄRARE, FAMILJEHEM, gode män och boendepers­onal som är i kontakt med dessa härliga ungdomar, ser ingen anledning att tvivla på deras historier. Det känns lockande att dra slutsatsen att den som är besviken inte känner någon eller vet något om de människor som diskuteras. Besviken då med all rätt, eftersom de här ungdomarna är fantastisk­a och med utbildning kommer de att vara en stor tillgång i vårt samhälle. Lagförslag­et är bra, det skulle bara omfatta fler.

Björn Mellquist

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT ?? TROVÄRDIGT. Det finns ingen anledning att tvivla på de ensamkomma­nde ungdomarna­s historier.
Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT TROVÄRDIGT. Det finns ingen anledning att tvivla på de ensamkomma­nde ungdomarna­s historier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden