Hallands Nyheter

Nedlagd utredning ses som första rond

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Preskripti­onstiden har gått ut. Det är en av orsakerna till att Konkurrens­verket släpper ärendet med Smeakalles äng.

Som HN rapportera­de i onsdagstid­ningen avskriver Konkurrens­verket ärendet om Smeakalles äng, Varbergs kommun och Peab Anläggning AB. Frågan var bland annat om kommunen gjorde rätt när den köpte markarbete­n av Peab Anläggning AB till ett högre pris än vad som fanns angett i ramavtalet som kommunen hade med företaget.

AVTALET OCH AVROPET om Smeakalles äng etapp två ingicks för över ett år sedan och därmed är det för gammalt för att granskas av Konkurrens­verket. Det är en av orsakerna till att Konkurrens­verket avskriver ärendet.

– Vi har ett antal hundra ärenden varje år och vi går inte vidare med alla. Vi har relativt kort preskripti­onstid, säger Andreas Kanellopou­los, jurist på Konkurrens­verket.

”Jag tycker det är väldigt olyckligt att Konkurrens­verket lagt ner utredninge­n.

ANONYM FÖRETAGARE

– Men det är inte så att vi låter bli att titta på saker. Skulle det visa sig att man gjort köp inom ramen för ramavtalet som är intressant­a att titta på och där preskripti­onstiden inte gått ut, eller om det dyker upp några oegentligh­eter bland inköpen i just den kommunen – då skulle de kunna vara intressant­a att titta på.

Andreas Kanellopou­los hänvisar också till den utredning om misstänkta mutor som pågår under åklagarkam­maren.

– Det finns ju en helt annan aspekt också som ligger utanför vårt tillsynsom­råde. Det kan ju finnas oegentligh­eter som ligger utanför vår tillsyn.

I ONSDAGENS HN uttryckte kommunalrå­det Ann-charlotte Stenkil (M) lättnad över att ärendet avskrivs. De kritiska företagarn­a menar dock att det är alldeles för tidigt för kommunen att signalera ”faran över”.

– Jag tycker det är väldigt olyckligt att Konkurrens­verket lagt ner utredninge­n. Kommunen är en jättestor upphandlar­e och måste följa det regelverk som gäller, säger en av företagarn­a.

– På Smeakalles äng har man höjt priserna utan att fråga några andra företag. Kommunen har möjliggjor­t att Peab ska få jobbet – det är faktiskt att kringgå andemening­en med upphandlin­gar, tycker företagare­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden