Hallands Nyheter

Ellevio utan konkreta svar efter avbrottet

- CHRISTOPHE­R VALLERIUS christophe­r.vallerius@hn.se

Efter tredje strömavbro­ttet på ett halvår vill Varbergs Energi ha svar på vad som är fel. Men Ellevio, som äger ställverke­t, har inga att ge i nuläget.

På onsdagskvä­llen var det dags igen, för tredje gången i år brann det i ett ställverk och återigen stod tusentals hushåll i stora delar av Varberg utan ström. Men trots de stora avbrotten på så kort tid har Ellevio inga konkreta svar på vad det är som ligger bakom problemen.

– TYVÄRR HAR vi inga svar på det här i nuläget och även om det finns ett antal teorier är det bara sådant vi kan spekulera i. Vi hoppas självklart att vår utredning ska ge oss ordentliga svar och vi gör allt vi kan nu för att komma till rätta med problemet, säger Jonatan Björck, presschef på Ellevio. Varbergs Energi pratar om att ställverke­n kan vara byggda på 1970talet och att materialet helt enkelt är för gammalt. Kan det vara en trolig förklaring?

– Rent generellt så bygger man ju ställverk för att de ska hålla i 30–40 år och den komponent som gick sönder i början av maj var bara 15 år gammal. Den hade alltså inget åldersskäl att gå sönder. Kan det vara så att någon har saboterat ställverke­t med vilje?

– Om det är så den här gången får utredninge­n visa men de tidigare gångerna har vi inga signaler som tyder på att det är så.

I NULÄGET ÅTERSTÅR det alltså att se vad Ellevio kommer fram till samtidigt som Jonatan Björck förstår den frustratio­n som uppstår.

– Varbergs Energi och Varbergsor­tens Elkraft är två jättevikti­ga kunder för oss och de ska kunna lita på våra elleverans­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden