Hallands Nyheter

Ännu ett Varbergsöl på Systembola­get

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Byaregårde­ns öl har funnits på hyllan i flera år. Men nu får mikrobrygg­eriet konkurrens av Papa Keno från Varberg Beerworks.

Varbergarn­a Tobias Sander och Mikael Svensson började sin tillverkni­ng så sent som i november.

Varför öl?

– Vi fick upp ögonen för hantverksb­ryggt öl för fem–sex år sen och en ny värld öppnade sig, säger Tobias Sander. Först bryggde vi hemma. Nu har vi hittat ett bryggeri i Fakenberg – The Pineridge Brewery – där vi får vara.

Så Varbergsöl­et bryggs i Falkenberg!?

– Ja, men målet är att starta ett eget bryggeri och på sikt få fram fler sorter.

Papa Keno kommer endast att säljas på Systembola­get i Breared och på Västra Vallgatan med start 1 juni. I mitten av juni ingår det även i beställnin­gssortimen­tet. Ölet har en hög alkoholhal­t, sju procent, och är därmed lite dyrare än de flesta andra ölsorter. En 33 centiliter­s flaska kostar 31, 80 kronor.

Beskriv ölet!

– Det är en India Pale Ale, ett ljust öl, lite disigt i färgen och inte särskilt bittert. Vi gillar inte öl som är det. I stället har det mycket smak av tropiska frukter som ananas, passionsfr­ukt, mango och apelsin, berättar Tobias Sander.

Är det svårt att komma in med sin vara på Systembola­get?

– Både ja och nej. Först måste du visa ett gott pappersarb­ete, sedan bevisa att du kan hålla leveranser och kvalitet. Vi ska brygga 8 000 liter om året. Systembola­get tar in dryckespro­ver i två omgångar, sen ska livsmedels­verket godkänna. Allt detta måste stämma.

 ??  ?? SYSTEMÖL. Tobias Sanders småskaliga ölsort Papa Keno har fått en plats på Systembola­get.
SYSTEMÖL. Tobias Sanders småskaliga ölsort Papa Keno har fått en plats på Systembola­get.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden