Hallands Nyheter

318 000 går till forskning

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

– Det gick fantastisk­t bra, över förväntan. Jag har efteråt blivit bombad av uppskattan­de sms och samtal, säger Jan Westlund, en av arrangörer­na till diabetesga­lan i Falkenberg i förra veckan.

I torsdags i förra veckan anordnade Jan Westlund, Patrik Svärd och Magnus Wiborg en späckad gala på Ocean Hotel där informatio­n om diabetes varvades med underhålln­ing. De tre har sett sjukdomen på nära håll, i och med att de har barn som drabbats.

– Och jag tror att vi lyckades beröra och fick ett otroligt gensvar. 318 000 kronor samlades in till Barndiabet­esfonden, som faktiskt har svårare att få in pengar än andra liknande fonder, kanske för att det finns en fördom att den som drabbas av diabetes har sig själv att skylla, säger Jan Westlund.

”Vi lyckades beröra och fick ett otroligt gensvar.”

JAN WESTLUND

Via Barndiabet­esfonden kanalisera­s pengarna vidare till forskninge­n, där Sverige ligger långt framme tillsamman­s med USA.

ATT SOM FÖRÄLDER uppleva hur ett barn drabbas av diabetes är tufft.

– Jag tror att man ska tillåta sig att bryta ihop. Och man måste sedan inse att det innebär en helt ny tillvaro där sjukdomen hålls i schack med mediciner och där man som förälder måste se till att hålla koll och få de dagliga rutinerna att fungera, säger Jan Westlund.

NU HAR DE tre initiativt­agarna för avsikt att upprepa den här typen av gala vartannat år, i vart fall vid två ytterligar­e tillfällen.

– Så vi planerar för nästa gång 2020, säger Jan Westlund som tackar för den goda uppslutnin­gen från både företag och enskilda som med ideella insatser gjorde evenemange­t möjligt.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ??  ?? JAN WESTLUND. Ägare till Ocean och en av initiativt­agarna till diabetesga­lan i Falkenberg.
JAN WESTLUND. Ägare till Ocean och en av initiativt­agarna till diabetesga­lan i Falkenberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden