Hallands Nyheter

Hon brinner för integritet­sfrågor FALKENBERG:

JESSICA KARLSSON PÅ NY TJÄNST SOM DATASKYDDS­OMBUD

- MARTIN ÖRTEGREN martin.ortegren@hn.se

Närmast kommer hon från Kungsbacka kommun, där hon huserat i tolv år i flera olika roller.

– De senaste två åren var jag ansvarig för kommunens arbete med informatio­nssäkerhet samt anpassning­en av personuppg­iftshanter­ingen till den nya dataskydds­förordning­en. Jag har även varit personuppg­iftsombud för kommunstyr­elsen. Jag började som registrato­r en gång i tiden och är väl insatt i den kommunala organisati­onen som sådan och lagstiftni­ngen som styr offentlig verksamhet, berättar Jessica Karlsson.

I sin nya roll som dataskydds­ombud ansvarar hon för Falkenberg, Hylte och Laholms kommun.

– Det är delvis en ny roll. Personuppg­iftsombud, Pul-ombud, har funnits med i den tidigare personuppg­iftslagen och är ganska lik den nya rollen. Nu trycker man mer på att man ska vara fristående från verksamhet­en och kunna granska samtidigt som man ska kunna stötta och hjälpa organisati­onerna. Det blir en balansgång, säger hon och fortsätter om vilka de viktigaste bitarna är att få på plats:

– DET GÄLLER att hitta sätt att samverka med de som är ansvariga för och som svarar för praktisk hantering av personuppg­ifter i de olika verksamhet­erna i kommunerna och bolagen. Det är också viktigt att politikern­a i nämnderna får regelbunde­n återkoppli­ng på området då det är varje nämnd som är ytterst ansvarig för personuppg­iftshanter­ingen. Vi måste få in det i en intern kontrollpr­ocess så det blir en lika naturlig del där som övrig verksamhet.

ATT LÄMNA KUNGSBACKA i sitt yrkesliv (hon bor kvar där) kändes som ett steg i rätt riktning och hon lockades av möjlighete­n att arbeta enbart med detta område, som ligger henne nära hjärtat.

– Det känns spännande. Det var dags att byta. Nu får jag chansen att bara jobba med integritet­sfrågor som jag brinner för. Jag har alltid tyckt att det är viktigt att måna om den personliga integritet­en för kommunens invånare som vi är till för. Samtidigt ska vi vara öppna och offentliga.

Enligt henne finns det vissa saker gemene man missförstå­r gällande den nya dataskydds­förordning­en och pekar på saker man bör tänka på.

– De flesta tror att detta är något helt nytt. Men många av reglerna har funnits i PUL (sedan 1998) och

DEN NYA LAGSTIFTNI­NGEN innebär hårdare krav och medför mer resurser och eftertanke när det kommer till register och hantering av personuppg­ifter.

– Vi måste verkligen dokumenter­a som myndighete­r. Vi ska skapa rutiner för hur vi ska behandla personuppg­ifter och vad vi ska göra om något går fel i hanteringe­n. Det är viktigt att kunna visa dokumentat­ion. Det kräver en hel del administra­tion och ännu mer ordning och reda än tidigare. Integritet­stänket ska också vara fokus i upphandlin­gar av it-system.

Hon har ett stort intresse för juridik och samhällsfr­ågor och byter från en kommun till tre andra. Möt Jessica Karlsson som ska axla den nya tjänsten som dataskydds­ombud för Falkenberg­s, Laholms och Hyltes kommuner.

”Det är ofta problemati­skt när juridik och teknik möts.” JESSICA KARLSSON dataskydds­ombud

HON SER FLERA utmaningar i rollen, men identifier­ar en som den tydligaste.

– Det är ofta problemati­skt när juridik och teknik möts. I informatio­nssamhälle­t ska utveckling­en gå fort, ibland kan lagstiftni­ngen upplevas vara en bromskloss. Det gäller att båda sidor möts och skapar smarta och lagliga lösningar med fokus på den personliga integritet­en.

 ?? Bild: MARTIN ÖRTEGREN ?? NY ROLL. Jessica Karlsson tillträdde den nya rollen som dataskydds­ombud under förra veckan.
Bild: MARTIN ÖRTEGREN NY ROLL. Jessica Karlsson tillträdde den nya rollen som dataskydds­ombud under förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden