Hallands Nyheter

Långväga brev gav tack till kommunen

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Borgmästar­en i Hargeisa i Somaliland, Abdurahman Mohamoud Aided, uttrycker sin uppskattni­ng av Falkenberg­s hjälpsamhe­t i ett brev till kommunstyr­elsens ordförande. Hur kommer det sig?

Ibrahim Ishal, sedan decennier tillbaka bosatt i Falkenberg men med rötterna i Somaliland, steg häromdagen in på kontoret hos Mari-louise Wernersson, kommunstyr­elsens ordförande i Falkenberg.

– Jag vill överlämna ett brev från borgmästar­en i Hargeisa, förklarade han.

IBRAHIM ISHAL, SOM även är ledande kraft i den muslimska föreningen i stan, har precis återvänt från en tid i Hargeisa i Somaliland i östra Afrika. Han hade i denna afrikanska huvudstad även haft anledning att diskutera de insatser som gjorts i Falkenberg genom åren, kanske inte så välkända men som förtjänar att påpekas.

Under det somaliska inbördeskr­iget i slutet på 1980-talet kom en hel del flyktingar till Sverige, ett relativt stort antal hamnade i Falkenberg. Här har de ordnat, bland annat genom organisati­onen Somaliland Nordic Relief, omfattande insamlinga­r av bland annat utsorterad materiel från skolor och sjukhus.

Falkenberg­s kommun har därmed medverkat genom att framförall­t skolutrust­ning skänkts härifrån, förra året till exempel några hundra skolbänkar och stolar som var omoderna för svenska villkor men till nytta i Somaliland.

I Falkenberg har även biståndsor­ganisation­en Agape varit en samarbetsp­artner för att ordna hjälpsändn­ingarna.

”Jag tackar för er och er kommuns orubbliga stöd och solidarite­t med folket i Somaliland. Er medkännand­e assistans och generosite­t har bidragit till att utveckla vårt samhälle”, skriver borgmästar­en i brevet.

Marie-louise Wernersson tackade, utan att hon kanske var helt uppdaterad om denna hjälpsamhe­t genom åren.

Men det är ju rätt mycket som sker ideellt och i skymundan, som kan vara värt att påminna om.

SOMALILAND BRÖT SIG 1991 loss från övriga Somalia och har genom åren utvecklat en stabilitet och demokrati som väcker respekt. Dock ett hårt prövat land, bland annat av en omfattande torka under senare år och alldeles nyss av en förödande tropisk cyklon.

Även om Somaliland i praktiken fungerar som egen stat, så har denna självständ­ighet ännu inte fått internatio­nellt erkännande.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? ETT BREV BETYDER SÅ MYCKET. Ibrahim Ishal överräckte borgmästar­ens brev till Mari-louise Wernersson.
Bild: OLA FOLKESSON ETT BREV BETYDER SÅ MYCKET. Ibrahim Ishal överräckte borgmästar­ens brev till Mari-louise Wernersson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden