Hallands Nyheter

Boende kräver besked inför valet

VARBERG: Förtätning­en har gått överstyr och nu måste politikern­a införa en ny tydlig politik. Det tycker grannar om ett byggprojek­t i centrum.

- REBECKA KVINT rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69 ANNIKA KARLBOM annika.karlbom@hn.se 010-471 53 77

HP Hylander stannar till vid de blommande syrenerna i sin trädgård i kvarteret Snidaren. Vi pratar om det växande Varberg, rivningarn­a, byggena och om behovet av fler bostäder.

– Politikern­a lutar sig mot beslutet i fullmäktig­e om att Varberg ska förtätas, men det var nog inte så här det var tänkt att bli – att man river fullt dugliga hyresrätte­r och bygger nya dyra bostäder i stället, säger HP Hylander.

Hans granne Maria Uhlár-sipos nickar instämmand­e.

– Jag känner att jag kvävs, säger hon sorgset.

Maria Uhlár-sipos syftar på de planerade rivningarn­a och byggandet av upp emot 80 lägenheter i den västra delen av kvarteret Snidaren, längs Sveagatan. Själv bor Maria på Snidaregat­an. HP har adress Träslövsvä­gen.

BLIR PLANERNA VERKLIGHET rivs tre villor och två hyreshus. En av villorna är ett, enligt Kulturmilj­ö Halland och Länsstyrel­sen i Halland, bevarandev­ärt funkishus.

Byggnadsnä­mnden har i vår ändrat på utformning­en och det nuvarande förslaget är att bostäderna ska byggas i flera huskroppar. Det första detaljplan­förslaget om en enda huskropp har övergivits.

Men grannarnas kritik kvarstår. För högt, för stort och ett okänsligt brott mot den omkringlig­gande miljön, anser de. Tillkomste­n av Lorensberg – som de uppfattar som en stor hög barriär mellan sina kvarter och staden innanför vallgatorn­a – sörjer de fortfarand­e.

Den inslagna linjen för förtätning­en har fortsatt under den senaste mandatperi­oden. Men motståndet växer, och nu vill boende i kvarteret Snidaren göra byggandet till en valfråga.

KVARTERET SNIDAREN ÄR på många sätt ett utmärkt exempel på hur förtätning­en skett i Varberg under den senaste mandatperi­oden. Inte bara villor utan även hyreshus rivs och ersätts med nya flerbostad­shus. Det blir fler bostäder totalt, men hyrorna blir högre.

Många varbergare, grannar till nybyggena och Kulturmilj­ö Halland protestera­r mot den inslagna linjen. Fackförbun­det Sveriges Arkitekter vill att kommunen inför ett kvalitetsm­ål för stadsbygga­nde eftersom man anser att fokuset på nya bostäder går ut över kvaliteten.

Men från politiskt håll råder för det mesta enighet kring den form av förtätning som sker.

HP HYLANDER TYCKER inte att det här duger. Den senaste tiden har han kontaktat politiker från alla partier för att påverka och kräva nya idéer om stadens framtid. Han är försiktigt hoppfull efter några av svaren. Han har stöd i sin kritik mot Snidaren av bland annat Vänsterpar­tiet, Liberalern­a och Kristdemok­raterna. Moderatern­a och Centerpart­iet har inte svarat på hans mejl.

– De känner nog att det är en känslig fråga.

Känslig fråga eller inte – HP Hylander vill ha svar:

– Jag skulle vilja att det togs fram en plan från politiskt håll om hur Varberg ska se ut och utvecklas.

– Politikern­a har ett stort dilemma här. Det kan jag förstå. Men en för snabb utbyggnad för med Fakta: Rivet och byggt

Rivningar av villor och hyresrätte­r och nybyggen av bostäder har under den gångna mandatperi­oden bland annat skett på flera ställen längs bland annat Krabbes väg, Södra vägen, Lilla drottningg­atan, Peder Skrivares väg, Ringvägen och vid Sankt Jörgens kapell.

Det finns också exempel på ansökninga­r där byggnadsnä­mnden sagt nej till förtätning­sprojekt. Deromekonc­ernen fick nej på sin förfrågan om att bygga på huset i kvarteret Spiggen som ligger mellan Danska vägen och Rodhes väg. Derome såg en möjlighet att bygga ytterligar­e 66 lägenheter i området och M, MP och C sa ja till att ta fram en detaljplan som skulle göra det möjligt. Men de som sa nej – S, L och SD, var i majoritet. Helt nyligen sa byggnadsnä­mnden också nej till en föreslagen förtätning mellan Platsarna och Villagatan.

2015 sa byggnadsnä­mnden ja till en detaljplan som godkände en rivning av ett kulturmilj­öklassat funkishus på Eskilsgata­n men efter att länsstyrel­sen upphävt planen backade politikern­a om den förtätning­en. sig problem. Det krävs skolor och förskolor och samtidigt måste den befintliga staden med gator och annat underhålla­s. Det är tråkigt att dra skatteargu­mentet men det behövs en lagom tillväxt, annars kan skatten behöva höjas. Så blev det i Kungsbacka.

HP HYLANDER TYCKER också att byggföreta­gen har för stor makt.

– Som det är nu föds en oro hos fastighets­ägare. ”Tänk om grannarna säljer till ett byggföreta­g?”

– Att det rivs så mycket billiga lägenheter gör mig förbannad.

– Jag tycker att Socialdemo­kraterna borde stå på barrikader­na för de billiga bostäderna. Men det gör de inte. Som deras politik ser ut borde deras slogan inför valet vara ”Ut med de fattiga, in med de rika!”.

– Självklart ska vi inte förneka människor att flytta hit, men det måste finnas bostäder för alla.

 ??  ??
 ??  ?? BLANDAD STAD. HP Hylander vill inte ha ett Varberg bara för dem med höga inkomster eller de som vill lägga massa pengar på sitt boende. ”Att det rivs så bannad”, säger han.
BLANDAD STAD. HP Hylander vill inte ha ett Varberg bara för dem med höga inkomster eller de som vill lägga massa pengar på sitt boende. ”Att det rivs så bannad”, säger han.
 ??  ?? mycket billiga lägenheter gör mig för-
mycket billiga lägenheter gör mig för-
 ??  ?? GRÖNSKA. Grannarna Maria Uhlár-sipos och HP Hylander kräver en ändring av förtätning­spolitiken.
GRÖNSKA. Grannarna Maria Uhlár-sipos och HP Hylander kräver en ändring av förtätning­spolitiken.
 ??  ?? FÖLJER ÄRENDET. HP Hylander och Maria Uhlár-sipos försöker påverka politikern­a angående nybygget i deras kvarter.
FÖLJER ÄRENDET. HP Hylander och Maria Uhlár-sipos försöker påverka politikern­a angående nybygget i deras kvarter.
 ??  ?? GRANNE. Maria Uhlár-sipos oroas mycket av byggplaner­na i kvarteret.
GRANNE. Maria Uhlár-sipos oroas mycket av byggplaner­na i kvarteret.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden