Hallands Nyheter

Race på strand ändå?

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Förra året rasade debatten om race på Skrea strand eller ej. Det blev ej till slut då trafiknämn­den sade nej. Men bara med en rösts marginal. Initiativt­agaren har inte gett upp tanken på någon form av beach race på någon av kommunens stränder.

Tanken på någon form av beach race på Skrea eller någon annan strand i kommunen är inte helt körd. Men det blir i alla fall ingenting i år.

Förra året väckte det våldsam debatt när HN berättade om planerna på att köra motorcykel­race på Skrea strand mellan Strandbade­n och Netas berg i oktober. ”Kanske ett av de dummaste förslagen i modern tid” menade opposition­srådet Per Svensson (S) i ett yttrande från socialdemo­kraternas fullmäktig­egrupp. Men hans partikolle­ger i kultur- och fritidsnäm­nden röstade faktiskt för förslaget efter att ha tagit del av länsstyrel­sens yttrande.

KULTUR- OCH FRITIDSNÄM­NDEN och miljö- och hälsoskydd var positiva under förutsättn­ing att länsstyrel­sen tillstyrkt­e racet, vilket man alltså gjorde. Däremot blev det nej i trafiknämn­den och därmed avslog polisen ansökan från Motorklubb­en Falcon.

Lite drygt ett år efter att det blev ett slutligt nej till tävlingen är falkenberg­aren Tommy Allansson inte helt främmande för att göra ett nytt försök.

Han stod bakom förra årets ansökan och såg länsstyrel­sens yttrande som en liten seger.

– Ser man krasst på trafiknämn­dens beslut så borde vi få köra. Deras motivering som polisen gick efter var ju att det pågår stora byggnation­er i området med ombyggnad av cirkulatio­nsplatsen vid Peter Åbergs väg och reparation av Söderbron. Med facit i hand blev ju bron aldrig avstängd förrän nu i vår och cirkulatio­nsplatsen är klar, konstatera­r Tommy Allansson.

Han planerade att genomföra tävlingen i samarbete med Bergman Trading som bland annat arrangerar stora tävlingar runt om i Sverige.

Projektet väckte stort intresse och initiative­t togs emot väldigt positivt inom motorsport­en.

NÅGON NY ANSÖKAN är dock inte aktuell i år. Den skulle lämnats in för länge sedan i så fall och Tommy, som är motocrossa­nsvarig för Svemo, är upptagen med andra stora evenemang den här säsongen. Men han är inte främmande för ett nytt försök på Skrea strand, Ringenäs eller någon annanstans.

– Jag var faktiskt ute spontant en sväng på motorcykel­n för någon vecka sedan och tittade lite på Björkäng, Ugglarp och Långasand. Man kanske kan testa genom att köra någon annan typ av tävling som inte är så stor. Är det inte flera hundra tävlande blir det lite lättare att hantera. Jag håller det öppet och tittar på lite andra möjlighete­r.

– Intresset för detta är stort och jag har fått förfrågnin­gar om att göra det på annat håll. Folk som säger att den och den stranden är bra. Vi tittade även på Halmstad och Varberg i förra vändan men kommunen var mest positiv i Falkenberg, konstatera­r Tommy Allansson.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? VÅLLADE DEBATT. Förra årets ansökan om beach race på stranden fick avslag och väckte våldsam debatt.
Bild: OLA FOLKESSON VÅLLADE DEBATT. Förra årets ansökan om beach race på stranden fick avslag och väckte våldsam debatt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden