Hallands Nyheter

Bilimport upp i rätten

VARBERG: KROCKADE BILAR, KONTANTKUR­IRER OCH KVITTOSTRU­L I RÄTTEN

- Marcus.alsnas@hn.se

Krockade sport- och lyxbilar som importerat­s till Sverige via Litauen utgjorde ram och kuliss till ett invecklat mål rörande grovt bokförings­brott vid Varbergs tingsrätt på måndagen.

Krockskada­de bilar från USA importerad­e till Varberg via Litauen utgjorde ramverket till ett invecklat mål rörande grovt bokförings­brott vid Varbergs tingsrätt på måndagen.

Ärendet – fullt av komplicera­de detaljer om konton, kvitton samt huvudböcke­r, grundböcke­r och Excel-ark – sträcker sig lång tid tillbaka i tiden. 2010 startade ett ungt litauiskt par – i dag i 45- respektive 35-årsåldern – en enskild firma efter att ha hjälpt bekanta i hemlandet med att ta ett par bilar till Sverige för förmedling.

Ganska snart uppstår en diskussion med Skatteverk­et: handlar det om förmedling av bilar – eller i själva verket försäljnin­g?

På rekommenda­tion kommer de i kontakt med en i dag 43-årig redovisnin­gskonsult från Varberg för att få alla delar på rätt plats.

Det hela tar på allvar fart när Skatteverk­et gör en oanmäld kontroll på bolagets adress:

– När jag kommer dit och frågar vad det gäller säger de att det här är en bulvanverk­samhet, som handlar med livsfarlig­a skrotbilar. Då jag frågar hur detta gynnar dem skattemäss­igt fårjag inget svar, berättade den 43- årige redovisnin­gskonsulte­n i rätten.

ENKELT UTTRYCKT ANSER vice chefsåklag­are Lars Lithner att de båda bolag det handlar om i många fall saknar ordentliga kvitton, dokumentat­ion över insättning­ar och uttag till och från bank samt i tid införda sluttransa­ktioner av de fordon som tagits in i landet. Han är också kritisk mot den stora mängden kontanter som ska ha slussats från köpare till säljare i Litauen med kurir:

– Har det till exempel funnits några fullmakter att hantera andras pengar på det här sättet? undrade han bland annat.

FÖRSVARET Å SIN sida hävdar att de sent bokförda sluttransa­ktionerna har att göra med den utdragna diskussion bolaget fört med Skatteverk­et.

– Skatteverk­et ansåg att bolaget bedrev försäljnin­gsverksamh­et, vi ansåg att det handlade om förmedling, sade 43-åringen under åklagarens förhör med honom.

I väntan på besked om vilken redovisnin­gsmetod han skulle använda ansåg den 43-årige redovisnin­gskonsulte­n att han inte kunde föra in posterna slutgiltig­t och definitivt, utan att allt under tiden funnits samlat och tillgängli­gt i den så kallade grundboken där alla löpande poster finns samlade i kronologis­k ordning, samt i ett separat Excel-ark.

Den 43-årige redovisnin­gskonsulte­n medger dock vissa brister:

– Kontanthan­teringen sköttes inte på ett bra sätt, och det påtalade jag många gånger.

Rättegånge­n fortsätter på måndag i nästa vecka.

MARCUS ÅLSNÄS

 ?? Montage: ANNIKA KARLBOM ?? KROCKADE BILAR UPP I RÄTTEN. På måndagen inleddes förhandlin­garna om ett Varbergsbo­lag som har sysslat med att ta in krockskada­de bilar via Baltikum.
Montage: ANNIKA KARLBOM KROCKADE BILAR UPP I RÄTTEN. På måndagen inleddes förhandlin­garna om ett Varbergsbo­lag som har sysslat med att ta in krockskada­de bilar via Baltikum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden