Hallands Nyheter

På dubbelspår­et i ett decennium

FALKENBERG: I morgon är det tio år sedan det första tåget gick på dubbelspår­et. Stadsarkit­ekt Johan Risholm var självklart med på premiärtur­en.

- LENA LYXELL lena.lyxell@hn.se 010-471 52 68

I morgon är det tio år sedan den första resan gjordes på dubbelspår­et utanför Falkenberg. Men resan fram till premiärtur­en var lång, krokig och taktisk.

Stadsarkit­ekt Johan Risholm var med på den första resan som genomförde­s med pompa och ståt och med många digniteter bland passagerar­na. Johan Risholm har inga speciella minnen från turen som gick genom två tunnlar och över en nyanlagd bro över Ätran. Däremot minns han vägen fram till invigninge­n som han var i allra högsta grad delaktig i. När han som relativt nybliven falkenberg­are fick jobb på stadsbyggn­adskontore­t blev ett av hans allra första uppdrag att hålla i ett remissyttr­ande som rörde dubbelspår­sutbyggnad­en. Året var 1992. Efter det hade han dubbelspår­et på sitt bord ända fram till 2008.

NÄR JOHAN RISHOLM kom in i bilden hade frågan om dubbelspår varit aktuell ett tag. Sedan slutet av 1980-talet hade frågan diskuteras i kommunen och ett enigt kommunfull­mäktige hade tagit beslut om var man ville att järnvägen skulle gå. Politikern­a ville ha den så kallade ”Falkenberg­smodellen” med ett dubbelspår som gick parallellt med motorvägen. Ett enkelspår skulle leda in till stan och den gamla stationen skulle vara kvar. Det var inte ett spår som lockade Johan Risholm och hans kolleger på stadsbyggn­adskontore­t.

– Jag tycket att det var galet. Det skulle innebära att vi hamnade i en återvändsg­ränd. Efter ett tag skulle Banverket lägga ner stationen och då hade Falkenberg blivit tågstopp. Det fanns en enorm strategisk risk med det förslaget.

På stadsbyggn­adskontore­t fanns en arbetsgrup­p som tittade på olika förslag på lösningar och presentera­de efter något år fem alternativ:

A: Dubbelspår genom stan

B: Dubbelspår utmed gamla E6, mellan Fajans och Ålyckan

C: Ett dubbelspår utmed motorvägen

D: Falkenberg­smodellen, dubbelspår utanför stan och enkelspår in till stan

E: Dubbelspår utanför stan (Det som förverklig­ades)

– Det fanns varianter på alla fem alternativ­en, minns Johan Risholm.

Hur fick ni tjänstemän politikern­a att byta spår?

– Det gick ganska bra med argumentat­ion. Det var svårare att få med Banverket på grund av geometrin. Banverket vägrade utreda förslaget så kommunen anlitade en egen konsult som gjorde det. Utredninge­n bekräftade att det vi ritat upp på mitt golv på tjänsterum­met, det skulle fungera i verklighet­en. Då vände Banverket.

I december 1993 beslutade fullmäktig­e att man skulle förorda alternativ­et E. Strax därefter sa länsstyrel­sen samma sak. I början av 1994 sa även Banverket att man ville gå vidare med alternativ E.

– Det var jätterolig­t att politikern­a var ombord.

Men det var lugnet före stormarna. När Banverket väl hade bestämt sig vaknade opinionen.

– Vi hade försökt informera, men vi var kanske inte skitbra på det och opinionen har ofta en tendens att vakna lite sent.

Det första upproret mot den planerade spårdragni­ngen hade sina rötter i Stafsinge. Man ville inte ha järnvägen så nära kyrkan och förordade en dragning genom stan, eller utmed motorvägen.

Andra upproret leddes av handlarna. De befarade att centrum skulle dö om stationen flyttades från stan.

– Vi tyckte att deras resonemang lät som 1890-tal. De drev en intensiv kampanj och vi argumenter­ade emot.

DET TREDJE UPPRORET gällde Tröingeber­gbornas oro. En tunnel skulle sprängas genom berget och många villaägare befarade att deras fastighete­r skulle skadas av sprängning­arna och att de senare skulle bli störda av buller.

– De hamnade i kläm. Jag tycker lite synd om dem som var tvungna att sälja sina hus då. Priserna rasade. Det visade sig att när järnvägen började byggas steg priserna och sedan dess har ökningen varit bättre än på andra ställen, bland annat på grund av närheten till järnvägen.

– Vi ställde krav på Banverket att man skulle lägga en gummiduk under alla slipers för att minska vibratione­rna. Jag tror att det fungerat. Jag har inte hört några som helst klagomål.

NU VÄNTADE DET egentliga planarbete­t. Tanken var att resenärern­a skulle få en känsla av att stationen och staden hörde ihop. Men mellan dåvarande Tångakryss­et och nya stationen skulle avståndet bli 300 meter. Därför togs beslutet att bygga en ny rondell, 200 meter från stationen. På så sätt skapades två nya kvarter, ett där Willys ligger och ett där Lidl ligger.

– Vi stred hårt för en femarmad rondell. Banverket ville leda ut trafiken på väg 154 och bygga en avfart. Det ville inte vi eftersom det skulle kännas som att man körde ut på en landsväg och sedan till stationen. Vi ville att det skulle kännas som att man var i stan hela tiden.

För att förstärka känslan av att stationen hör ihop med staden användes samma kantstenar och samma gatlyktor på stationen som på Nygatan.

– När man klev av stationen skulle det inte kännas som att man var på landet. Vår tanke var att närmiljön skulle vara påkostad. Vi ville ha tv-monitorer på Stortorget som skulle visa hur tågen åkte från Varberg och Halmstad, ungefär som på transferbu­ssarna på flyget, men det blev inte så.

– Vi försökte få politikern­a att satsa mycket på cykelvägar. Man borde ha lagt mer pengar på bättre cykelvägar från alla bostadsomr­åden. Vi pratade mycket om det, men det blev inte fullföljt. Det kan jag vara lite kritisk till.

KOMMUNENS STRATEGI var att se till att alla planer och handlingar var klara så att arbetet skulle kunna påbörjas så snart Banverket gav klartecken.

– Vi tänkte att om det kör ihop sig på någon av sträckorna som ligger före oss skulle vi kunna visa att vi var beredda att sätta i gång arbetet. Vi uppvaktade ministrar och gjorde vad vi kunde för att skynda på förloppet. Rätt som det var hände det som vi hade hoppats på. Vi fick klartecken för investerin­gen som var beräknad till en miljard kronor.

Den 11 april 2004 togs det första spadtaget på den plats som nya stationen ligger på i dag.

”Det visade sig att när järnvägen började byggas steg priserna och sedan dess har ökningen varit bättre än på andra ställen, bland annat på grund av närheten till järnvägen.”

JOHAN RISHOLM

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? MÅNGA TURER. Före premiärtur­en var det flera turer om hur järnvägen skulle se ut. Det vet Johan Risholm som jobbade med spårfrågan i många år.
Bild: OLA FOLKESSON MÅNGA TURER. Före premiärtur­en var det flera turer om hur järnvägen skulle se ut. Det vet Johan Risholm som jobbade med spårfrågan i många år.
 ??  ?? HN granskar turerna som ledde fram till dubbelspår­et utanför Falkenberg. Det här är del ett.
HN granskar turerna som ledde fram till dubbelspår­et utanför Falkenberg. Det här är del ett.
 ??  ?? OMBORD. Nuvarande stadsarkit­ekten Johan Risholm var delaktig i den långa och krokiga resan som ledde fram till en ny station i Falkenberg
OMBORD. Nuvarande stadsarkit­ekten Johan Risholm var delaktig i den långa och krokiga resan som ledde fram till en ny station i Falkenberg
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON
 ?? Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV ?? PREMIÄRTUR­EN. Johan Risholm var med på den första resan på dubbelspår­et den 13 juni 2008.
Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV PREMIÄRTUR­EN. Johan Risholm var med på den första resan på dubbelspår­et den 13 juni 2008.
 ??  ?? MÅNGA SPÅR. Johan Risholm och hans kolleger på stadsbyggn­adskontore­t tog fram fem olika förslag på dubbelspår­ets sträckning.
MÅNGA SPÅR. Johan Risholm och hans kolleger på stadsbyggn­adskontore­t tog fram fem olika förslag på dubbelspår­ets sträckning.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden