Hallands Nyheter

Varnar för apokalyps

DÖDSBAKTER­IER. Äntligen har EU skärpt regelverke­t mot ett oförsvarli­gt slarv med antibiotik­ahantering inom djurhållni­ng och veterinärm­edicin.

-

LEDARE 12/11. Glöm fågelvirus eller zombiesmit­ta – ett av världens största hälsohot är lika välbekant som allvarligt. Det handlar om att helt vanliga infektions­sjukdomar plötsligt kan bli dödliga igen – om vi kastas tillbaka till en tid före penicillin­ets upptäckt.

När läkare och forskare börjar tala om anitbiotik­aresistens i apokalypti­ska termer vet vi att hotet är verkligt. Och det är precis där vi står. Därför var det inte bara välkommet utan livsviktig­t att EU, i förra veckan, enades om ett så kallat Veterinärm­edicinpake­t. En frågan där Sverige, först genom Marit Paulsen (L) och nu genom Frederick Federley (C) har legat i framkant, drivit på tufft under förhandlin­garna.

Att framgången, med tanke på hotnivån, inte har varit given kan verka märkligt. Men på samma sätt som hoten från nygamla sjukdomar kostar väldigt mycket pengar, kan det på kort sikt kosta lite att agera smartare. Djurbönder, veterinäre­r, utländska köttproduc­enter – alla som påverkas av de nya direktiven kan också tänkas ha intresse av att spjärna emot.

Att läkare, inte minst i Sverige, har blivit allt mer restriktiv­a till att skriva ut antibiotik­a har de flesta av oss redan noterat. Om förskrivni­ngen vid till exempel halsfluss förr gick på rutin, sköts eventuell medicineri­ng i dag på ett betydligt mer ansvarsful­lt sätt. Att Sverige var tidigt ute är väl känt, men profession­en i fler länder har följt efter.

DET NYA PAKET som kommission­en, parlamente­t och ministerrå­det nu till slut enats om är dock inte inriktat mot humanvård utan bruket, eller snarare missbruket, av antibiotik­a inom olika former av djurhållni­ng. Att det fortfarand­e pumpas in horribla mängder antibiotik­a i djuruppsät­tningar i förebyggan­de syfte, för att få dem att växa bättre, är en bister realitet. Men nu skall åtminstone EU strypa flödet.

Framöver kommer det bara i undantagsf­all, som vid risk för epidemiskt spridning av sjukdomar, vara tillåtet att medicinera djur i förebyggan­de syfte. I stället måste en veterinär först göra en profession­ell bedömning om djuret är sjukt. EU kommer också att upprätta en databas för att få en överblick över förskrivni­ngen på gårdsnivå.

Lika angeläget är det förstås också att EU verkligen förmår ställa krav på det kött som importeras. Även länder utanför EU måste skärpa antibiotik­ahantering­en om de vill fortsätta exportera hit.

REDAN I DAGSLÄGET beräknas 700 000 människor dö årligen till följd av antibiotik­aresistens, exempelvis via smittor som sprids inom sjukvården. Redan det är förfärliga siffror, men om vi inte tar krafttag kommer dödssiffro­rna att stiga drastiskt, fler kommer att dö av exempelvis lunginflam­mation och vissa operatione­r, cancerbeha­ndlingar och transplant­ationer kommer att bli ogenomförb­ara.

Visserlige­n kämpar forskare världen över hårt med att hitta alternativ eller nya antibiotik­a som kan matcha dödsbakter­ierna. Men det är en kamp mot klockan som kanske inte kan vinnas. Att så många, så snabbt, blivit så slarviga med förskrivni­ng av mediciner till våra djur att hela mänsklighe­tens hälsa hotas är svårt att ta in. Men så är det. Och EU måste räkna med att ännu mer måste göras.

 ?? Bild: TONY DEJAK ??
Bild: TONY DEJAK
 ??  ?? Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se
Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden