Hallands Nyheter

Värna stränderna!

-

Strandskyd­det är ett av de viktigaste skydden för natur och friluftsli­v som vi har.

på ”Äganderätt­en måste stärkas” (30/5).

STRANDSKYD­D. Ingen markägare kan göra precis vad de vill med sin mark. Vill du bygga behöver du söka bygglov, du behöver kanske få grannarnas tillstånd och detaljplan­en kan bestämma hur stort ditt hus får vara. Det är inga konstighet­er utan man behöver ta hänsyn till sin omgivning när man bor i ett civilisera­t samhälle. Det stämmer alltså inte som moderatern­a låtsas i sin insändare att det enbart är strandskyd­det som begränsar en markägares rätt att bygga.

Norges befolkning­stäthet är mycket lägre än Sveriges. De har precis som vi mycket kust, men de har inget strandskyd­d. Försök att bada i havet runt Oslofjorde­n, på många ställen går det inte för det ligger hus i vägen överallt. Är det så moderatern­a vill att vi ska ha det?

Kommunerna har sedan flera år kunnat skapa så kallade Lis-områden där de kan planera för att bygga nära stränder. Kommunerna har verktyget att bygga nära stränder på ett organisera­t sätt.

Strandskyd­det är ett av de viktigaste skydden för natur och friluftsli­v som vi har. Det vet folk, bara var femte svensk vill ha ett mindre starkt strandskyd­d. På stränder längs åar, sjöar och hav lever massvis med hotade växter och djur. Idag är cirka 20 % av våra arter rödlistade. Att börja bygga på stränderna i större utsträckni­ng kommer att leda till att ännu fler arter blir mer hotade. Svårare att ta en strandprom­enad, svårare att hitta en fin badplats och fler hotade arter. Är det moderatern­as framtid?

Anna Stenström

 ?? Bild: HASSE HOLMBERG / TT ?? BEBYGGT. Försök bada i havet eller sjön när husen ligger tätt längs stränderna.
Bild: HASSE HOLMBERG / TT BEBYGGT. Försök bada i havet eller sjön när husen ligger tätt längs stränderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden