Hallands Nyheter

Sophie Svenss

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Ett konto på Instagram och Facebook, några lockande bilder och saken var klar. Kunderna nappade direkt. Sophie Svensson kan blicka tillbaka på tre intensiva månader som egen företagare. – Det är lärande, givande och förbannat roligt, säger hon.

De börjar bli rätt många nu - tjejerna som utnyttjat sociala medier för att nå framgång inom mode, accessoare­r och heminredni­ng.

Och nu finns det anledning att rikta blickarna mot Sophie Svensson i Veddige. Hon startade eget i februari och har redan tillverkni­ng i källaren, internetsi­da och nätförsälj­ning under namnet Corium.

– Jag har alltid velat starta ett eget företag - men inom vad? Jag är väldigt pysslig och händig av mig.

LITE SCROLLANDE PÅ appen Pinterest löste saken. Sophie fick syn på några bilder på nyckelring­ar och armband i läder, köpte själv in material och lade ut resultatet på sociala medier.

– Jag fick ett stort gensvar, säger hon. Sen hörde en kille från Turkiet av sig. Han är försäljnin­gschef för ett läderföret­ag i Istanbul och ville förstås sälja läder till mig. Dessutom ville han att jag skulle marknadsfö­ra deras produkter till andra företag i Skandinavi­en.

I dag tillverkar Sophie Svensson väskor, nyckelring­ar, napphållar­e

och plånböcker hemma i källaren. De handgjorda väskorna kostar runt tusenlappe­n i nätbutiken.

– Mina största kunder är medelålder­s kvinnor, säger Sophie. Jag har sociala medier att tacka för att det går så bra som det gör. Det innebär väldigt mycket jobb, men känns inte jobbigt. I stället är som att sväva på moln.

NÅGON SÄRSKILD UTBILDNING eller träning inom skinnhantv­erk har hon inte. Den turkiska fabriken Adessa Deri hjälper till när det behövs. Men Sophie lär sig också själv. Steg för steg. Läromästar­na finns på kanaler som Youtube. Allt finns ju på internet, som mönster och storleksgu­ider.

– Just nu försöker jag tillverka en liten barnsko, säger Sophie och håller upp en svart sko i storlek 21. Jag experiment­erar mig fram, leker och testar. Tusen kronor för en handgjord väska i skinn, hur får du det att löna sig?

– Jag jobbar ju hemifrån och har ingen lokalhyra. Med materialkö­p går det ungefär plus minus noll, svarar Sophie.

– När jag skapat ett varumärke kan jag sätta högre priser, men jag måste visa att jag duger först. Att jag säljer slitstarka varor av hög kvalitet.

Planen är en större verkstad och en egen fysisk butik hand i hand med nätbutiken.

– Jag vill att kunderna ska kunna klämma och känna på varorna.

 ??  ?? HANDGJORT. Skinn från Turkiet, stansverkt­yg, nål och tråd - och sociala medier. Så fick Sophie Svensson igång sitt företag.
HANDGJORT. Skinn från Turkiet, stansverkt­yg, nål och tråd - och sociala medier. Så fick Sophie Svensson igång sitt företag.
 ?? Bild: MARIE HEBELIUS SVAHN ?? Se fler bilder på Sofies hantverk på hn.se
Bild: MARIE HEBELIUS SVAHN Se fler bilder på Sofies hantverk på hn.se
 ??  ?? DRÖMMER STORT. Sophie Svenssons företag har bara tre månader på nacken och hon har redan fullt upp.
DRÖMMER STORT. Sophie Svenssons företag har bara tre månader på nacken och hon har redan fullt upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden