Hallands Nyheter

Stora satsningar krävs i välfärden SVERIGE:

”REGERINGEN­S 20 MILJARDER I STATSBIDRA­G RÄCKER INTE”

- ROBIN SALOMONSSO­N/TT

Under de kommande åtta åren förväntas Sveriges befolkning öka med över 800 000 personer, framförall­t inom storstadsl­änen. År 2030 har den siffran stigit till omkring 1,1 miljoner, enligt en promemoria från Finansdepa­rtementet som tagits fram för att beskriva de utmaningar den demografis­ka utveckling­en innebär om dagens standard inom välfärden ska behållas.

– Det finns väldigt stora behov framöver. Mycket större än de vi har sett under hela tiden vi har haft en modern välfärd, säger Annika Wallenskog, chefsekono­m på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

FINANSDEPA­RTEMENTETS skrivning stakar i huvudsak ut tre riktningar för hur befolkning­sökningen kan hanteras inom skola, vård och omsorg. Antingen lämnar man beståndet av exempelvis förskolor oförändrat – då behöver elevtäthet­en per förskola, som i dag ligger på 51 barn, öka med nästan fyra elever de kommande åtta åren. I det genomsnitt­liga gymnasiet skulle 60 fler skåp behöva installera­s.

Eller så möts de stigande barnaskaro­rna enbart med nyinvester­ingar, vilket skulle kräva drygt 700 fler förskolor och knappt 275 gymnasiesk­olor. Vad gäller vårdcentra­ler beräknas behovet till hundra fler inrättning­ar under perioden.

En annan, mer trolig utveckling enligt departemen­tet är ett ökat byggande som tar höjd för exempelvis fler elever i skolorna och platser i äldreomsor­gen.

PÅ VILKET SÄTT kommunerna­s behov hanteras är dock inget som ska bestämmas från Stockholm, säger finansmini­ster Magdalena Andersson (S).

– Det viktiga är att kommuner och landsting har resurserna. Vi satsar minst 20 miljarder kronor för att möta de demografis­ka behoven. Utöver det ligger ytterligar­e 9 miljarder på sjukvård och skola i budgettabe­llerna som kan bli verklighet om vi får fortsätta styra.

Men det räcker inte

ANTALET PERSONER i åldern 65 år och uppåt väntas stiga med en kvarts miljon fram till 2026, varav lejonparte­n är 80 år eller äldre. Utan nybyggen skulle vardera av landets omkring 2 250 äldreboend­en tvingas sörja för ytterligar­e 14 pensionäre­r, från dagens 46 till 60.

Det behövs dock mer än bara byggnader. Personalbr­isten som följer på allt fler barn och äldre är en stor utmaning, det är något som både SKL och finansmini­stern är överens om. Men en högre skattekvot tror inte Andersson behövs. – Vår bedömning är att vi kommer klara det här utan skattehöjn­ingar och det beror på att det har kommit 300 000 fler människor i arbete.

Hundratals nya äldreboend­en, skolor och vårdcentra­ler behöver byggas i Sverige de närmaste åren, enligt finansdepa­rtementets beräkninga­r. – Regeringen­s 20 miljarder i statsbidra­g räcker inte för att möta utmaningar­na, säger Annika Wallenskog, chefsekono­m på SKL.

ANNIKA WALLENSKOG, chefsekono­m på SKL.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FINANSMINI­STER. Magdalena Andersson (S).
FINANSMINI­STER. Magdalena Andersson (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden