Hallands Nyheter

Spanien: Vi tar emot migrantbåt

- TT-AFP-REUTERS

Spanien erbjuder sig att ta emot migrantbåt­en Aquarius, som ligger på drift i Medelhavet efter att ha nekats gå in i hamn i både Italien och Malta. Budet kommer efter att både EU och FN i skarpa ordalag uppmanat Italien och Malta att ta sitt ansvar för de över 600 migrantern­a som räddats ombord på fartyget.

Spaniens premiärmin­ister Pedro Sánchez, som svors in för bara drygt en vecka sedan, har gett instruktio­ner om att Aquarius ska tas in i staden Valencias östra hamn.

”Det är vår skyldighet att hjälpa till att undvika en humanitär katastrof”, skriver premiärmin­isterns kansli i ett uttalade.

Tvisten mellan Malta och Italien om vem som ska ta ansvar för räddningsf­artyget, som natten till söndagen plockade upp över 600 migranter varav flera gravida kvinnor och barn, i centrala Medelhavet har blivit symbolpoli­tik.

ITALIEN HOTADE UNDER helgen med att stänga sina hamnar, om inte Malta tar vad man menar är landets ansvar. Malta meddelade på måndagen att landet inte kommer att ta emot båten.

”Malta kan inte fortsätta att titta åt andra hållet när det gäller att respektera internatio­nella konvention­er”, skriver flera italienska ministrar i ett uttalande.

Malta försvarar sig och menar att de följer sina internatio­nella åtaganden. ”Malta kommer således inte att ta emot det aktuella fartyget i sina hamnar”, skriver landets regering i ett uttalande. Önationen hävdar bland annat att man inte har någon skyldighet att ta emot migrantern­a då dessa räddades inom libyskt sökområde, och att operatione­n styrdes från Italien.

NU FÅR KONFLIKTEN mellan länderna skarp kritik av FN:S flyktingko­mmissariat, UNHCR, som betonar att människorn­a ombord på Aquarius är i nöd, att maten håller på att ta slut och de behöver hjälp snabbt.

– Bredare frågor som vem har ansvar och hur dessa ansvarsomr­åden ska delas mellan länderna får avgöras senare, säger UNHCR:S särskilda sändebud Vincent Cochetel. EU stämmer in i kritiken: – Vi talar om människor... Det borde vara prioritera­t för både italienska och maltesiska myndighete­r att se till att dessa människor får den vård de behöver, säger Eukommissi­onens talesperso­n Margaritis Schinas.

Italienska myndighete­r höll i helgen också kvar räddningsb­åten Sea Watch i hamnen Reggio Calabria i mer än tolv timmar med ett stort antal räddade flyktingar ombord. Polisen genomförde långa förhör med besättning och migranter.

Det italienska agerandet tyder på en kursändrin­g av Italiens nya invandring­sfientliga regering.

– Om någon tror att jag inte kommer att röra en fena medan vi får ännu en sommar med idel fartyg som kommer i land, så tror de fel, säger inrikesmin­ister Matteo Salvini från partiet Lega, långt ut på högerkante­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden