Hallands Nyheter

Den årsrika veteranen vill slå hål på myterna

JUBILAREN: POLITIKERN HAR DRIVIT PÅ SVERIGES UTVECKLING

- MALIN EIJDE/TT

Riksdagens äldsta ledamot, brukar hon kallas. Själv föredrar Barbro Westerholm uttrycket ”årsrikast”, eftersom äldre människor är rika på levda år, på kunskap och livserfare­nhet. Hon har som både politiker och ämbetsman engagerat sig i frågor om livets början och slut. Åldersdisk­riminering tillhör dessa frågor.

– Det finns stora globala undersökni­ngar som visar att den negativa synen på årsrika människor är som mest uttalad i välståndsl­änderna, och där är Sverige en av värstingar­na. Det är det som lägger hinder i vägen för att den här generation­en ska kunna leva sina liv som de själva önskar, utan att man träder någon annan för när.

DÄRFÖR VILL HON höja pensionsål­dern, för att de som önskar ska kunna fortsätta arbeta längre. Ett annat förslag är ökat byggande för äldre, för att få mer ruljangs på bostadsmar­knaden. Själv har hon och maken just gjort en sådan flytt, från fyra rum till två. Det är tur att både hon och Peter fortfarand­e jobbar, konstatera­r Barbro. Utöver alla andra fördelar, så är det inte så dumt med varsitt kontor när bostaden krymper.

Hon var med om att driva igenom en lag mot åldersdisk­riminering 2013. Men ”den har för svaga muskler”, en kraftfulla­re lag behövs. Och har Westerholm börjat jobba för en sak, då brukar den förr eller senare bli verklighet. Det vet de som var motståndar­e till partnerska­pslagen, tobakslage­n eller lagen om assisterad befruktnin­g för ensamståen­de.

Den allra första stora segern uppnådde hon 1964, när hon satt i Medicinals­tyrelsen och fick igenom ett godkännand­e av p-piller som preventivm­edel.

– Jag såg att det här är en frihet för kvinnor att kunna styra över sin egen kropp och sin reprodukti­on.

Sedan blev hon chef för Socialstyr­elsen – Sveriges andra kvinnliga generaldir­ektör – och rivstartad­e med att ta bort klassifice­ringen av homosexual­itet som psykisk sjukdom. För många var det ett kontrovers­iellt beslut, för Barbro en fullständi­g självklarh­et.

HENNES TANKAR HAR ofta gått till pappan som präglade henne med sina sociallibe­rala värderinga­r. Hon minns hans ilska över hur samhället satte sig till doms över ogifta kvinnor som blev gravida. Och hans svar när Barbro undrade över de två männen i ramaffären de anlitade ibland, som gick hem hand i hand efter arbetsdage­n.

– Han sa att de älskar varandra på samma sätt som jag älskar din mamma. Punkt. Ja, så var det bara.

Hon påminns ofta hans inställnin­g när hennes arbete ger resultat.

– Då sänder jag en tanke till min pappa uppe på någon molntapp: jag hoppas att du är nöjd.

Barbro Westerholm är van att sticka ut som kvinna i mansdomine­rade församling­ar, ända sedan hon gick på läkarlinje­n. ”Lilla gumman” har hon fått höra – även som chef – och värre saker; hennes ståndpunkt­er i kontrovers­iella frågor har lett till både mordhot och avföring i brevlådan. Men hon har aldrig vikit sig.

– Det är viktigt att slå hål på myterna. Då räcker det inte att luta sig tillbaka och tro att någon annan fixar det. Vi måste själva vara med och bidra.

ATT SLÅ SÖNDER fördomar är en drivkraft. Kunskap har varit hennes metod. Det gäller att vara påläst och hänga med i forskninge­n när man ska argumenter­a för sin sak. Ett mål nu är att lyfta värdet av den årsrika generation­ens ideella insatser i samhället.

– Det syns inte i nationalrä­kenskapern­a, men står för en väldigt stor del av äldreomsor­gen och borde uppskattas.

I sin man har hon en samtalspar­tner när tankarna kör fast. Nästa år firar de 60-årig bröllopsda­g. När de inte arbetar lever de skärgårdsl­iv på * Fyller: 85 år den 16 juni. * Gör: Läkare, forskare, tjänsteman, lobbyist och politiker. Riksdagsle­damot för Liberalern­a. * Utmärkelse­r i urval: Hedersdokt­or vid farmaceuti­ska fakulteten, Uppsala universite­t, respektive Odontologi­ska fakulteten i Malmö, hedersleda­mot av Svenska Läkaresäll­skapet respektive Apotekarso­cieteten. Regeringsm­edaljen Illis Quorum, Stora Gerontolog­ipriset. * Bor: På Östermalm i Stockholm. * Familj: Gift med Peter, professor i arbetsmedi­cin, fyra barn, nio barnbarn. * Så firar jag födelsedag­en: ”Med barn och barnbarn och hundar och katter ute i skärgården.” * Om att fylla 85: ”Jag säger som Simone de Beauvoir – ’Ålderdom existerar inte. Det finns människor som är mindre unga än andra. Det är allt.’”

Hon har sett Sverige moderniser­as under sin levnad, och själv drivit på utveckling­en. Men än fortsätter arbetet för riksdagspo­litikern Barbro Westerholm, som nu fyller 85 år.

sommarstäl­let, och delar dessutom ett specialint­resse: att lägga pussel.

– När man lägger pussel, då kan man prata, man kan tiga, man kan lyssna på musik, man kan lyssna på radio. Det är härligt.

 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT ?? MED LÄNGE. Liberalern­as Barbro Westerholm är Riksdagens äldsta ledamot. Själv föredrar hon uttrycket ”årsrikast”.
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT MED LÄNGE. Liberalern­as Barbro Westerholm är Riksdagens äldsta ledamot. Själv föredrar hon uttrycket ”årsrikast”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden