Hallands Nyheter

Sm-gulden bara delmål

RIDSPORT: DUBBLA VINNARE FRÅN FALKENBERG

- ANDERS FLINK anders.flink@hn.se 010-471 52 44

Marina styrde Quartermai­n till en överlägsen seger i U25-SM och Vendela var lika ohotad på Vienna Imperial i Young Rider-sm.

Det finns långsiktig­het i tjejernas upplägg. Senare i sommar stundar Em-tävlingar får båda och Marina Mattsson satsar sedan mot Tokyoos 2020.

– QUARTERMAI­N VAR extremt fin, presterade över förväntan i ett starkt startfält, berömde Marina om sin nioårige valack.

– Det är ju alltid lite svårt att veta vad man kan förvänta sig

– I U25 kör man i princip samma program som seniorerna, om än något kortare, förklarar Marina. Och Quartermai­n gjorde det alldeles utmärkt. Till slut vann vi med rejäl marginal.

Jo, vad sägs om tolv procent ner till tvåan...?

NIO ÅR, DET är ju ingen ålder för en dressyrhäs­t. Han köptes från Danmark för tre år sedan.

– Han är redan så klok, uppträder så rätt och korrekt, säger Marina. Quartermai­n har egentligen inga svagheter. Han är lugn och avslappnad vid sidan om, men alltid taggad när det blir tävling.

24-åriga Marina skulle kunna tävla i U25-klassen även nästa säsong, men väljer då att kliva upp till seniorerna och utmana Patrik Kittel och resten av de svenska stjärnorna.

– Det har gått fort med Quartermai­n sedan vi startade på den här nivån i början av året, säger Marina.

INNAN KLIVET TAS över till seniorlägr­et ska dock 2018 först avverkas. På programmet står bland annat en stortävlin­g i Aachen och sedan U25EM i mitten av augusti i holländska Exloo, som fått överta mästerskap­et från Roosendaal i samma land.

Vendela Eriksdotte­r Rubin rider sin Vienna Imperial sedan 2015.

– Hon är den bästa häst jag haft, deklarerar Vendela, som stod i särklass vid SM på Strömsholm.

– Det är inte så många unga ryttare som är uppe på tvåstjärni­g nivå. Fast konkurrens­en var bättre än tidigare, säger hon.

Dock fanns det ingen som kunde utmana Vendela och Vienna, som ledde Sm-tävlingen från start till mål.

Delmålet - ett Sm-guld - kan med andra ord bockas av som avklarat. Det stora målet i år är fälttävlan­sem i Fontainebl­eau i Frankrike i mitten av juli.

Planerna går som förväntat. Sm-gulden hämtades hem med bred marginal. Men de var bara ett delmål för Marina Mattsson i dressyr och Vendela Eriksdotte­r Rubin i fälttävlan.

– JAG HAR förhoppnin­gar om att bli topp fem, säger Vendela, som borde vara tämligen säker på vara en av de svenska representa­nterna.

– Sverige har sex platser, men sex svenska ekipage lär det inte bli. Men det vore roligt med tre, så vi kan ha ett lag också, säger Vendela.

 ?? Bild: ROBERT BOMAN ?? REDO. Marina Mattsson tar nästa år steget upp till seniornivå för att slåss med eliten.
Bild: ROBERT BOMAN REDO. Marina Mattsson tar nästa år steget upp till seniornivå för att slåss med eliten.
 ?? Bild: MIKAEL MARTINSSON ?? UNG STJÄRNA. Vendela Eriksdotte­r Rubin tog ganska enkelt hem ett Sm-guld.
Bild: MIKAEL MARTINSSON UNG STJÄRNA. Vendela Eriksdotte­r Rubin tog ganska enkelt hem ett Sm-guld.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden