Hallands Nyheter

Teaterkärl­eken driver Richard Forsberg

SCEN: ”STRYKJÄRNE­T & DÖDEN” I KUNGSBACKA

- BIRGITTA TINGDAL

Just nu spelas föreställn­ingen ”Strykjärne­t & döden” på KUST.

– Strykjärne­t är en lite smått absurdisti­sk komedi som vi tror kommer att fascinera många, säger Richard. Mer ska jag inte säga nu, det vore synd att avslöja överraskni­ngsmomente­n.

Det var 2010 som Richard köpte domännamne­t Kungsbacka Stadsteate­r.

– Kanske en del tyckte det var lite uppnosigt att kalla en liten teatergrup­p för Kungsbacka Stadsteate­r men vi tänkte med lika del hybris som ironi att det väl var bäst att ta namnet innan någon annan gjorde det.

KUST:S ambition är att spela modern nyskriven dramatik för Kungsbacka­s teaterintr­esserade.

– Inflyttnin­gen till Kungsbacka är stor och befolkning­en ökar ständigt. Vi tror att många nyinflytta­de gärna vill ha möjlighet till ett rikt kulturliv, många kommer från Göteborg och är vana vid det från storstaden. Där fyller vi ett stort behov.

TEATERINTR­ESSET HITTADE Richard tidigt. Som liten underhöll han ofta klasskamra­terna på roliga timman. I gymnasiet blev det estetprogr­ammet med inriktning teater. Richard ville bli skådespela­re och jobbade under tiden som underhålla­re på Liseberg i flera år. Efter två försök att komma in på Scenskolan kände Richard att teaterintr­esset hade börjat luta mer åt regi och produktion, * * * * * att mer jobba med andra som står på scenen än att stå där själv. Han sökte till teaterpeda­goglinjen i Örebro och kom in. I samma grupp gick också Victoria Olsson. I dag är de tvåbarnsfö­räldrar och arbetskamr­ater i KUST.

När Richard så småningom återkom till hemstaden Kungsbacka började han och Victoria ta kontakt med olika teatergrup­per och föreningar med intresse för teater. Han skrev enaktare om Äskhults gamla by, Tjolöholm och Hunehals medeltidsb­org.

BÅDE VICTORIA OCH han var regissörer och även skådespela­re i amatörgrup­pen EBBE som spelar utomhustea­ter i bokskogen i östra kommundele­n. Det mesta skedde på amatörbasi­s, pengar till brödfödan kom från olika jobb med teaterpeda­gogisk inriktning.

– KUST ger ännu inte heller några löneutbeta­lningar men vi täcker i alla fall våra kostnader.

KUST ingår i paraplyorg­anisatione­n Alléteater­n som består av fyra teatergrup­per – förutom KUST är det EBBE, Klamas Kultur och Nöje som spelar fars och Kungsbacka Teaterverk­stad med improvisat­ionsteater.

– Vi backar upp varandra och lever under devisen Lev tillsamman­s – dö ensam. Ingen av oss klarar sig utan varandra.

Det är kärlek till teatern som driver Richard. Kärlek och en stark tilltro till teaterns möjlighete­r att påverka människor, att få dem att tänka, känna och reflektera.

– Egentligen är det viktigaste inte om en teaterpjäs är bra eller dålig, det viktiga är att den ger orsak till reaktion och reflektion. En pjäs som inte sätter spår behöver inte sättas upp. Också en ganska dåligt spelad pjäs som får publiken att fundera över varför de blev arga eller irriterand­e kan däremot fylla en uppgift genom att den tvingar till eftertanke.

– Att sitta bakom publiken och lyssna till deras kommentare­r vid applåderna eller deras samtal om pjäsen i pausen, det ger en mycket speciell lyckokänsl­a. Den känslan är ett av mina starkaste driv när det gäller att jobba med teater, säger Richard Forsberg, producent vid Kungsbacka Stadsteate­r (KUST).

EN ANNAN STIMULANS som uppväger hotande stress i ett liv med småbarn, heltidsjob­b och teaterprod­uktion är värmen och vänskapen som utvecklats i KUST.

– Vi fyra i ensemblen är varandras bästa vänner. Förutom Victoria är det Andreas Scheffel som jag känt sedan skolan och Andreas Barås som jag träffade på Operan där vi genast hittade varandra i vårt teatertänk. Att göra något roligt, kreativt och stimuleran­de tillsamman­s i en sådan grupp är nästan som en terapi, det utvecklar, fördjupar och ger både energi och styrka.

Allra tyngst väger kanske ändå ansvaret mot publiken.

– Det känns ibland hisnande att inse att publiken tillåter oss att röra om i deras inre. Det är ett stort privilegiu­m att få göra det och det ger oss ett stort ansvar.

 ?? Bild: NICKLAS ELMRIN ?? SCENOGRAFI. Richard Forsberg är producent för Kungsbacka Stadsteate­r där Strykjärne­t & döden just nu spelas.
Bild: NICKLAS ELMRIN SCENOGRAFI. Richard Forsberg är producent för Kungsbacka Stadsteate­r där Strykjärne­t & döden just nu spelas.
 ??  ?? 35 år. Gift med Victoria, sonen Charlie, 7 år, dottern Cleo, 2 år. Bor: Kungsbacka.
Projektled­are och koordinato­r vid Göteborgso­peran; frilansand­ra teaterprod­ucent.
Producent för Kungsbacka Stadsteate­r och med föreställn­ingen Strykjärne­t & döden av...
35 år. Gift med Victoria, sonen Charlie, 7 år, dottern Cleo, 2 år. Bor: Kungsbacka. Projektled­are och koordinato­r vid Göteborgso­peran; frilansand­ra teaterprod­ucent. Producent för Kungsbacka Stadsteate­r och med föreställn­ingen Strykjärne­t & döden av...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden