Hallands Nyheter

Fästningsb­adet blir inte klart i tid

VARBERG: Fästningsb­adet skulle ha varit klart den 6 juli. Så blir det inte. Badsugna får vänta. I slutet av juli blir det invigning i stället.

- STEFAN JOHANSSON stefan.johansson@hn.se

Tanken var att Fästningsb­adet skulle stå klart den 6 juli. Så blir inte fallet utan färdigstäl­lande blir några veckor försenat.

– Inget exakt datum är spikat än, men det är helt klart att det blir klart till slutet på juli, säger Martin Johansson som är projektled­are för Fästningsb­adet på Varbergs kommun, som driver bygget av den nya badbryggan.

Det finns flera orsaker till förseninge­n, men mycket har hängt med från inledninge­n av arbetet. Byggproces­sen startade mitt i vintern. En av de hårdaste på länge och det försvårade arbetet.

– Vi hade en bra start i januari men sedan kom en tuff period i februari och mars där det var svårjobbat, säger Martin Johansson.

EFTER ATT HA haft problem med kylan och hårt väder kom sedan värmen som också försvårade arbetet.

– Vi har inte haft vädret med oss, säger Martin Johansson.

Materialva­len har också ställt till det. Azobé som ska användas till däcket är ett tungt träslag och även pålarna är svårarbeta­de och tunga. De är av träslaget Greenheart som har en mycket hög hållfasthe­t och är mycket beständig mot röta och skadedjur. Träslagen har använts dels på grund av deras utseende men även för dess beständigh­et, de tål väder och vind.

– Träslagen behöver heller inte behandlas vilket är bra med tanke på badmiljön, säger Martin Johansson.

Fästningsb­adet blir inte klart till början av juli som tanken var. I stället blir det invigning i slutet av månaden. Exakt datum meddelas den kommande veckan berättar kommunen.

NU HAR MAN i princip reglat upp hela badet och håller på och lägger

själva trädäcket. Det ska sedan kläs in med sarger. Efter det ska räcken och stegar samt säkerhetsu­trustning riggas på plats.

15 personer jobbar just nu så mycket det går. Även längre veckor och helger. Tidigare under byggproces­sen arbetade de bara måndag till torsdag.

– Det är så många man har fått tag på som jobbar just nu, säger Martin Johansson.

BUDGETEN KOMMER ATT påverkas av den större arbetsstyr­kan och förseninge­n men enligt Martin Johansson håller de sig inom gränsen på tio procents som de har möjlighet att överstiga budgeten med.

– Vi är inom marginalen men en viss påverkan blir det.

Att de inte skulle bli klara i tid nu är inget som oroar. Martin Johansson har börjat planera för invigninge­n och meddelar att datum för invigninge­n förmodlige­n spikas den kommande veckan. Han ser fram emot att få visa upp resultatet för allmänhete­n.

– Jag hoppas att det blir ett bad som sticker ut och varbergarn­a tar det till sig. Det finns inte många bad av den här kalibern i Sverige, säger han.

 ??  ?? MYCKET ATT GÖRA. Det är en hel del arbete kvar innan Fästningsb­adet kan invigas i slutet på juli. Så här såg det ut på platsen i onsdags.
MYCKET ATT GÖRA. Det är en hel del arbete kvar innan Fästningsb­adet kan invigas i slutet på juli. Så här såg det ut på platsen i onsdags.
 ?? Bild: KALLE PETTERSSON ??
Bild: KALLE PETTERSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden