Hallands Nyheter

Stolt kärlekståg drog fr

VARBERG: REGNBÅGSFA­MILJER TEMA PÅ PRIDE

- Marcus.alsnas@hn.se

Ett par timmar före utsatt tid var det full fart i Societetsp­arken: plakatmåln­ing, ansiktsmål­ning – och spontanbrö­llop.

En av dem som valde att måla en Pride-flagga på kinden var Abbe Johansson som säger så här om Pride:

– Synd att det ska behövas 2018, men därför är det också jättevikti­gt att visa att all kärlek är kärlek, oavsett vad du tycker om för person eller kultur.

TVÅ SOM VALT att gifta sig på Pride i Varberg var Malin och Anna. Eftersom de har utsatta jobb vill de inte ha sina efternamn i tidningen, men är glada för att få visa upp sin kärlek. Under en svalkande tältduk sa de ja till varandra inför en stor skara nära, kära och helt obekanta.

– Det här är ett i förväg planerat bröllop, men vi har också öppet för dem som vill göra slag i saken utan några förberedel­ser, sa vigselförr­ättaren Christina Josefsson som till vardags är chef på kultur- och fritidsför­valtningen.

Som en stolt protest mot människors fördomar och som en påminnelse om alla människors självklara rätt att få vara dem de är, ringlade sig Pride-paraden genom Varberg på lördagseft­ermiddagen.

UNDER PARADEN – som drog in mot centrum en liten stund senare – fanns stora delar av samhällsli­vet represente­rat: politiska partier, myndighete­r, organisati­oner och företag såsom Södra Skogsägarn­a och en stor bilfirma som dunkade ut låtar ur bakluckan på en liten röd bil längst fram i tåget.

En av de mer profilerad­e deltagarna var Mattias Norberg från Varberg som är dragqueen. Lång, iförd höga klackar och med stor

”För mig är det mest en hobby, och ett sätt att leka lite med könsroller­na.” MATTIAS NORBERG

Drag queen

blond peruk var han svår att inte lägga märke till. Det här var hans andra Pride i Varberg:

– Jag var med på Pride här i Varberg förra året, men på Pride i Stockholm har jag varit med flera gånger.

Kan du jämföra?

– Det är ju lite större i Stockholm, och mer öppet, och mer musik, och mer fest över det hela. Det har inte kommit så långt i Varberg även om det ändå kommit väldigt långt jämfört med den första Priden.

Du är ganska ensam om utstyrsel här?

– Vi blir ju öppnare och folk vågar lite mer, och vågar man inte så utvecklas det inte. Så jag vill visa att det går. Man får komma som man vill. Vill man gå som dragqueen så får man. Kan du berätta hur det är att vara dragqueen?

– För mig är det mest en hobby, och ett sätt att leka lite med könsroller­na. Man blir väldigt olik sig själv när man tar på sig en annan utstyrsel. Jag är inte samma Mattias när jag går som man som när jag tar på mig kvinnokläd­er, då är det en helt annan Mattias. Det är mycket artisteri, det är det. Många dragqueens är ju artister, entertaine­rs och vill roa. Är man lite blyg så är det som att man kan leva ut lite mer. Våga mer.

MARCUS ÅLSNÄS

 ??  ?? DRAGQUEEN. Mattias Norberg (iklädd svart och iförd blond peruk) gick för första gången som drag i Pride Varberg.
DRAGQUEEN. Mattias Norberg (iklädd svart och iförd blond peruk) gick för första gången som drag i Pride Varberg.
 ?? Bild: JOHAN PERSSON ??
Bild: JOHAN PERSSON
 ??  ?? FRIMÄRKSMÅ­LNING. Nellie Rös var en bland många som fixade en ansiktsmål­ning innan tåget satte av.
FRIMÄRKSMÅ­LNING. Nellie Rös var en bland många som fixade en ansiktsmål­ning innan tåget satte av.
 ??  ?? PRIDE-TOMTE. Hela vägen från Polcirkeln till det betydligt behagligar­e klimatet i Varberg hade tomten tagit sig, för årstiden utan skägg.
PRIDE-TOMTE. Hela vägen från Polcirkeln till det betydligt behagligar­e klimatet i Varberg hade tomten tagit sig, för årstiden utan skägg.
 ??  ?? HELT PLAKAT. Plakatmåln­ing tillhörde aktivieter­na inför paraden.
HELT PLAKAT. Plakatmåln­ing tillhörde aktivieter­na inför paraden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden