Hallands Nyheter

Kulturskol­an full med kreativite­t

FALKENBERG: Prova på dans, musik, pyssel och teater. På kulturskol­an finns inget slut på energin och det är fullt med kreativa ungdomar.

- ELLINOR SVENSSON

Full rulle på kulturskol­an i Falkenberg. Kultur- och fritidsför­valtningen håller i kulturskol­a för barn och ungdomar i åldern 10–13. Barnen får testa på teater, dans, musik, filma, fota och bild och form.

– Vi ska göra en teater, en deckare. Ananasmord­en heter den. Personer får en ananas hemskickad till sig och sedan blir de mördade, så i slutet dör alla, säger Märta Karlsson, elva år.

De sitter i en polisbil av kartong och kör runt på golvet. Även kommissari­en kommer bli mördad berättar teatergrup­pen.

– Det är roligt för vi har fått hitta på teatern själva. Sen har vi gjort blått slajm idag. Det var också roligt, säger Melker Borg, 13 år, och fortsätter:

– Jag har träffat nya vänner här. Det är roligare än att bara sitta hemma och inte göra någonting.

PÅ FREDAG ÄR det dags för uppvisning för föräldrarn­a där barnen får visa vad de har gjort under veckan. Filmvisnin­g, dansförest­ällning och pyssel kommer att ställas ut.

– Det är ett privilegiu­m att få arbeta med det här verkligen. Det är intensivt men också väldigt roligt, det händer saker hela tiden, säger Jörgen Sonemalm på kultur- och fritidsför­valtningen.

Han och fritidsled­aren Teo Dahnberg har arbetat med kulturskol­an i några år. De finns här för att stötta upp och hjälpa till där det behövs. Men det är inte de som håller i de olika aktivitete­rna. Det är tio stycken ungdomar som fått feriearbet­e på kommunen som lär barnen teater, dans, film och musik.

– Det är jätterolig­t, det är inget jobb att klaga på. Det är ett bra upplägg och sammanhåll­ning och det har varit kul att se hur barnen utvecklas på så kort tid, säger Tilda Florin som lär ut dans tillsamman­s med Frida Holmvik.

De är feriearbet­are på kulturskol­an och har båda dansat sedan de var små.

–Vi lär barnen mest jazz, som vi har dansat själva. Men modern dans är min favorit. Det bästa med dans är att det finns så många olika stilar och alla använder sig av dansen i vardagen, säger Tilda Florin.

I bild och form-rummet sitter Anilla Callander, Ebba Frölander Andersson, Alva Wellsfält och Alva Bergström och pysslar.

Pyssla, spela musik, dansa. Det är några av de saker som 35 barn och unga får testa på under kulturskol­an. Kreativite­ten flödar när teaterupps­ättningar slipas på och filmen redigeras.

– Vi har målat och dansat, det har varit roligast att pyssla och polisbilen i teatern är rolig, säger Alva Wellsfält, tio år, och fortsätter att måla sin regnbåge med massa glitter.

– Jag har gjort två stressboll­ar, det har varit roligt. Teatern var också kul, säger Alva Bergström, tolv år.

I MUSIKEN SPELAR bandet gitarr, trummor, maracas, piano och bas. Det är mycket som ska stämma ihop för att takten ska hållas.

– För många av feriearbet­arna är detta deras första jobb. Det är mycket energi, många ska samsas men de gör ett väldigt bra jobb. Sedan är det inget krav att barnen måste visa upp någonting på fredagen bara en extra morot om de vill, säger Jörgen Sonemalm.

” Vi ska göra en teater, en deckare. Ananasmord­en heter den där personer får en ananas hemskickad till sig och sedan blir de mördade, så i slutet dör alla.” MÄRTA KARLSSON, ELVA ÅR

 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? SÄTTER TAKTEN. David Lundhammar, tio, sätter igång bandet. Emilia Lundhammar, tolv, och Carl Emil Andersson, tolv, spelar gittarr.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON SÄTTER TAKTEN. David Lundhammar, tio, sätter igång bandet. Emilia Lundhammar, tolv, och Carl Emil Andersson, tolv, spelar gittarr.
 ??  ?? Se fler bilder på FULL DANS. På kulturskol­an kunde barn och unga testa på att dansa jazz med hjälp av ledarna Tilda Florin och Frida Holmvik.
Se fler bilder på FULL DANS. På kulturskol­an kunde barn och unga testa på att dansa jazz med hjälp av ledarna Tilda Florin och Frida Holmvik.
 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ??
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden